Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Икономика arrow Доходите изостанаха, ще ги вдигнем, обеща Тотю Младенов

Доходите изостанаха, ще ги вдигнем, обеща Тотю Младенов

  Print E-mail
2012-04-21 06:30:13
източник: dnes.bg

"Доходите изостанаха, ще ги вдигнем”. Това обещава в интервю за в. „Труд” министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Изоставането на заплащането на труда през последните години беше доста голямо и сега се мъчим да наваксваме.

Естествено, това не трябва да става за сметка на влошаването на икономическата ситуация. През последните 2 години има ръст на производителността на труда. Това ни дава основание да мислим, че синдикатите и работодателите ще договорят по-високи доходи. През март безработицата е 11,5%. Очаквам през пролетно-летния сезон нивото й да спадне. Като цяло годината е тежка за пазара на труда", смята министър Младенов.

От "Дума"Хората със спестявания са намалели наполовина". Само за две години процентът на тези, които имат спестявания, е паднал двойно. През 2010 г. са спестявали 14% от българите, а през февруари 2012 г. - 7%. КНСБ настоява още от средата на 2012 г. да бъдат повишени поне с 10% всички доходи - заплати, пенсии, социални трансфери. Това би компенсирало поне отчасти трупаната от 3 години инфлация от 9,7%.

Кандидат-седмокласниците могат да подават документи директно за трето класиране в топучилищата. Без да са участвали преди това в първия и втория тур! Такава е поправка в наредбата за приема на учениците в професионалните, профилираните и езиковите училища на образователното ведомство, пише "Труд".

Досега подобна опция нямаше. Учениците подаваха документи, след като си видеха оценките от изпитите, и минаваха през три класирания. Просветното министерство поема инициатива на отворени врати в университетите за привличане на виетнамски студенти, каза министър Игнатов. В същото време български студенти ще бъдат агитирани да учат там.

От "Дума"9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите". Завършващите тази година в столицата са 9078, което е с 664 повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899, съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

В Немската гимназия, в Първа и във Втора английска, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година. Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн и медии" в 134 СОУ "Димчо Дебелянов". За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135 СОУ.

Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012-2013 г. "Монитор""">"Ваксина надви рак на мозъка", съобщава "Монитор". Нова уникална ваксина надвива рака на мозъка. Първата българска пациентка ще бъде имунизирана с нея до дни, съобщава д-р Емануил Найденов от Клиниката по неврохирургия при Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Клиниката е единствената в страната, която започва да въвежда новия метод. Методът е уникален, защото, от една страна, лечебният материал е от самия пациент, а от друга, когато попадне отново в организма, той унищожава само видоизменените клетки, които вече са станали ракови, без да засяга здравите. Предвижда се скоро в България да бъде създадена клиника за лечение по този метод.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  Новини Президентът Румен Радев е притеснен за България след коронавируса. На среща с бизнеса той посочи, че страната е изправена пред сериозно изпитание.Това изпитание не е само за здравната система, ...
  Новини Снимка Анелия Николова, ДневникРабота от вкъщи и гъвкаво работно време препоръча на бизнеса в средата на седмицата министърът на труда и социалната политика Деница Сачева като част от мерките да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?