19 Април 2024 г. Петък

Доходите изостанаха, ще ги вдигнем, обеща Тотю Младенов

2012-04-21 06:30:13

"Доходите изостанаха, ще ги вдигнем”. Това обещава в интервю за в. „Труд” министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Изоставането на заплащането на труда през последните години беше доста голямо и сега се мъчим да наваксваме.

Естествено, това не трябва да става за сметка на влошаването на икономическата ситуация. През последните 2 години има ръст на производителността на труда. Това ни дава основание да мислим, че синдикатите и работодателите ще договорят по-високи доходи. През март безработицата е 11,5%. Очаквам през пролетно-летния сезон нивото й да спадне. Като цяло годината е тежка за пазара на труда", смята министър Младенов.

От "Дума"Хората със спестявания са намалели наполовина". Само за две години процентът на тези, които имат спестявания, е паднал двойно. През 2010 г. са спестявали 14% от българите, а през февруари 2012 г. - 7%. КНСБ настоява още от средата на 2012 г. да бъдат повишени поне с 10% всички доходи - заплати, пенсии, социални трансфери. Това би компенсирало поне отчасти трупаната от 3 години инфлация от 9,7%.

Кандидат-седмокласниците могат да подават документи директно за трето класиране в топучилищата. Без да са участвали преди това в първия и втория тур! Такава е поправка в наредбата за приема на учениците в професионалните, профилираните и езиковите училища на образователното ведомство, пише "Труд".

Досега подобна опция нямаше. Учениците подаваха документи, след като си видеха оценките от изпитите, и минаваха през три класирания. Просветното министерство поема инициатива на отворени врати в университетите за привличане на виетнамски студенти, каза министър Игнатов. В същото време български студенти ще бъдат агитирани да учат там.

От "Дума"9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите". Завършващите тази година в столицата са 9078, което е с 664 повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899, съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.

В Немската гимназия, в Първа и във Втора английска, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година. Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн и медии" в 134 СОУ "Димчо Дебелянов". За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135 СОУ.

Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012-2013 г. "Монитор""">"Ваксина надви рак на мозъка", съобщава "Монитор". Нова уникална ваксина надвива рака на мозъка. Първата българска пациентка ще бъде имунизирана с нея до дни, съобщава д-р Емануил Найденов от Клиниката по неврохирургия при Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Клиниката е единствената в страната, която започва да въвежда новия метод. Методът е уникален, защото, от една страна, лечебният материал е от самия пациент, а от друга, когато попадне отново в организма, той унищожава само видоизменените клетки, които вече са станали ракови, без да засяга здравите. Предвижда се скоро в България да бъде създадена клиника за лечение по този метод.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати