18 Април 2024 г. Четвъртък

133-метров Монументален комплекс на Васил Левски ще бъде построен край Свиленград

2012-04-20 18:15:23

Огромен 133-метров Монументален комплекс Васил Левски ще бъде построен на територията на община Свиленград, стана ясно в началото на април.

Няма по-подходящо място от входа на Обединена Европа, където да поставим монумент на първия европеец, който преди 140 години прокламира модерната сега визия всички народи и етноси да живеят в равенство и братство, обясни в интервю за Actualno.com Илиян Матеев, председател на сдружение Аз обичам България, което е инициатор на проекта.

Самият комплекс, като символ на българския дух, ще е много силен. Целта ни е не просто да привлечем туристи в поредния лунапарк, а хора, които ще могат да се докоснат до България. Подготвили сме много решения, които нямат аналог.

Има два начина за събуждане на една нация - еволюционен и революционен. Първият при нас не се случва и не можем да продължаваме да губим поколение след поколение.Цели поколения се срамуват, че са българи. Нищо друго не им е съобщено, освен че сме малки, жалки, от нас нищо не зависи, коментира Матеев.

Говорейки за революционния метод, то той ни е необходим повече от всякога. Тук говоря за революция не екстровертна, а такава насочена навътре, към самите нас, продължава той.

Ако търсим съобщител и катализатор на идеята за вдигането ни на собствената ни важност и значимост и в същото време да останем скромни, но горди - историята ни посочва категорично Дякона. Няма по-силен и чист егрегор, в който сме вплели смисъла да бъдеш българин, категоричен е Матеев.

За подкрепата

Срещаме пълна и безрезервна подкрепа от всички правилни известни личности, към които се обръщаме. Веднага започват да говорят в първо лице мн.ч. и се интересуват с какво могат да бъдат полезни. Именно затова в момента учердяваме „Клуб 133”, в който каним лидери на доверие в различните области на обществения ни живот.Такива са Христо Мутафчиев, Любомир Левчев и т.н.

Тук има нещо по- важно, което искам да съобщя. При изграждането на Паметника на България, известните личности се подравняват с т. нар. обикновен българин. Тук и най-добрият художник не е по-специален от българската майка, от земеделския стопанин или обущар от Кнежа.

За финансирането

Длъжни сме и да изградим този паметник сами. По същия начин е изграден и Паметникът на Свободата - на вр. Шипка. Левски е казал, че: „Който ни освободи, той ще ни пороби.” Няма как да не ни купи пак душите този отвън, който ни построи Паметника на България.

Сумата е значима отделно за всеки един от нас. Но ако се осъзнаем като един организъм, който иска да изгради нещо заедно, няма как в продължение на години, да не съберем сума, която се равнява на една стотна от цената на един софийски МОЛ. В края на месеца ще стартира фондонабирателната ни кампания.

Средства ще се набират чрез доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания, както и чрез продажба на сувенири и артикули с надпис "Аз обичам България".

За "общуването" с държавата

Освен че живеем в Родината си ние прекарваме много време в отношение и с държавата. Подобен Проект, който не се е случвал не само по тези географски ширини, няма как да не „общува” и с държавата. Това, на което се надяваме и разчитаме в нейно лице, е създаване на необходимите условия Паметникът на България да се случи възможно най-бързо.

Иначе няма как Комплексът да не повлияе на туристическия бизнес в региона, което ще промени и целия му облик. Община Свиленград вече спечели средства по европейска програма за облагородяване на 300 декара около Монумента. Това са изключително добри новини, но нека оставим това на българския бизнес и Общината.

Ние имаме за цел да извървим пътя. Пътя към отърсване от полепналия нихилизъм и посредственост върху нас. Пътя към обединение на нацията. Пътя към осъзнаване, че сме част от един мъдър, древен и горд народ.

Не искаме обаче чрез Монументалния комплекс да демонстрираме възможностите на българския бизнес, а да се обърнем към максимален брой български граждани с идеята най-после да направим нещо заедноИскам при откриването му броя на хората, които кажат; „Аз участвах” да бъде седемцифрен.

Кога ще бъде готов?

Всичко зависи от хода на фондонабирателната кампания, отпимистичният период е две, а песимистичният - пет години. Във всички случаи, във връзка със 180-годишнината от рождението на Апостола през 2017 г., ще бъде готов целият комплекс.

Без аналог

Ще се използва звук и светлина за подчертаване на внушението на Монумента, но по-интересното е това, което ще се използва вътре в интерактивния музей. Там, с помощта на възможностите на съвременната лазарна, холограмна и компютърна анимации, ще бъдат пресъздадени най-ярките моменти от уникалната ни и славна българска история.

Този Комплекс, създаден през 21 век, ще остане тук в България. Той трябва да общува с българите и чужденците, които го посещават на съвременен език, който стига директно до сърцата им, съобщавайки им, че тук не е страната на Бай Ганьо, а Републиката на Апостола.

В близост до Паметника на България няма да има никакви комерсиални и търговски части. Търговците ще са далеко от Храма.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати