29 Март 2024 г. Петък

Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите

2012-04-20 13:58:52

За пореден път изказванията на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов се разминаха и внесоха объркване, този път по въпроса за пенсиите.

В рамките на няколко дни двамата министри направиха различни коментари по една и съща тема - за увеличаването на пенсиите от средата на следващата година.

Първо Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено. Той обясни, че в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията. Днес Младенов уточни, че само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите.

Investor.bg потърси коментар от двете ресорни министерства във връзка с разминаването в позициите.

От министерството на труда коментираха, че няма как от догодина пенсиите да се индексират по „швейцарското правило“, тъй като КСО и бюджета категорично регламентират увеличение само с процента на инфлацията. От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите.

Очаквано по-интересна е позицията на министерството на финансите, тъй като предложението за повишение на пенсиите по „швейцарското правило“ идва от финансовия министър Дянков. От ведомството обаче отказаха да коментират темата.

Дянков и Младенов бяха единодушни единствено за това, че може да има допълнително увеличение на пенсиите, над предвиденото, само при условие, че бюджетът за 2013 г. го позволява.

Във всички случаи за пореден път няма яснота с колко точно ще се увеличават пенсиите. Беше потвърдено обаче, че ще има такова от средата на 2013 г.

Аналогично разминаване в позициите на финансовия и на социалния министър имаше и миналата година по въпроса за повишаването на минималната работна заплата. Тогава двамата министри разговаряха чрез медиите.

Сега те отново демонстрират липса на координация и съгласуване на позициите си по изключително чувствителна за обществото тема.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати