26 Април 2024 г. Петък

Найденов се похвали със здрава гърбина, търпял на нападки

2012-04-20 09:13:22

Ветеринарният и физически контрол по българо-турската граница ще бъде засилен, за да се намали рискът от проникване на болестта шап в страната, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В сряда правителството се отказа от решението си за изграждане на специална ограда по границата, която да спира преминаването на животни.

 

По думите на Найденов, който днес е на посещение в Царево, едната причина за спиране на проекта е финансова.

Другата е, че в районите, където трябваше да бъде изградено съоръжението, има много защитени видове и зони и една такава ограда би ги застрашила. Министърът допълни, че ограждението би трябвало да мине през частни земи и отчуждаването им ще отнеме много време.

Найденов обясни, че ще се засили физическият контрол както от страна на ветеринарите, така и от страна на горските служби. Той се надява, че средствата, предвидени за спрения проект за оградата, ще бъдат пренасочени за ветеринарните служби.

Според министъра трябва да се вземат и мерки за повишаване на производството на зеленчуци, месо, сирене и млека.

Той обясни, че в момента голяма част от средствата за подпомагане на земеделието от Европейския съюз отиват за зърнопроизводство и така в България се получава монокултурно земеделие.

По думите му няма как да се спре евтиният внос на зеленчуци, но ако се повиши родното производство, страната ни също може да започне да изнася.

Найденов допълни, че правителството иска да промени това в следващия програмен период 2014-2020 година. Той обясни още, че 40% от бюджета на ЕС отиват за земеделие и трябва да се направи всичко възможно тези пари да стигнат до тези, които имат нужда.

По думите на Найденов България трудно може да направи тези промени сама, но ако всички страни от Евросъюза се обединят, те ще се случат.

Днес министър Найденов ще обсъди с рибари как да се спре убиването на делфини по Южното Черноморие. Напоследък зачестиха случаите на изтребване на бозайниците.

Два мъртви делфина бяха открити преди дни край Несебър. Според Найденов това не може да е дело на рибарите и те могат да помогнат за предотвратяването на други подобни случаи.

При посещението си в Царево министърът коментира и проблема с бездомните кучета.

Той обясни, че се чувства поласкан, че 91 организации за защита на животните искат оставката му.

По думите му той е знаел, че нападките ще бъдат персонифицирани срещу него заради внесените промени в Закона за защита на животните, които предвиждат промени в изискванията за изграждане на приюти и по-лесно евтаназиране на бездомните животни.

Найденов заяви, че е трябвало да се появи някой като него, със здрава гърбина, който да поеме тези нападки.

Той обясни, че вече не говори като министър, а като ветеринарен лекар.

По думите на Найденов трябва да се спре проблемът с бездомните кучета и да се отърват хората от това бедствие.

Министърът отново нападна неправителствените организации, като заяви, че там има големи интереси и попита откъде се финансират тези НПО-та.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати