29 Март 2024 г. Петък

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени!

2012-04-20 06:30:15

„Слуховете за моята смърт са силно преувеличени”. С този цитат на Марк Твен американският посланик Джеймс Уорлик отрече появилата се информация, че ще бъде отзоваван от Вашингтон преждевременно. 

„Не е определена дата за изтичане на моя мандат. Когато това стане, аз ще ви информирам. Надявам се да остана максимално дълго в България, защото не е тайна, че аз много я харесвам”, коментира Уорлик пред bTV.

По думите на дипломата корупцията все още е голям проблем за българското общество и за политиката. “До нея се нарежда и организираната престъпност – трябват още усилия в продължителен период от време, за да се постигне напредък и да се наблюдават положителни тенденции“, добави американският посланик. 

Той уточни, че това не е само грижа на МВР, а трябва цялата система да работи заедно.

„Едва един от 10 българи има доверие в системата – хората не са доволни от факта, че се знае кои са престъпниците, а години наред са на свобода. Нужни са справедлив процес и затвор, за да виждат хората, че системата работи. Аз не мога да назова конкретни случаи, но те се знаят, знаят се делата и известни престъпници, за които справедливостта не възтържествува”, поясни посланикът.

Относно битовата престъпност и необходимостта за правила за самозащита в дома, подобно на тези в САЩ, Джеймс Уорлик заяви, че и американците години наред дебатират по темата за притежанието и използването на оръжие от обикновените граждани.

 „И тук трябва да има такава дискусия - кога могат да се използват правомерно оръжия, какви мерки може да вземе едно семейство, за да се защити. И ние търсим оптимизиране на нашата система, но полиция и граждани трябва да работят съвместно, за да се контролира престъпността по улиците”, каза още Уорлик.

По въпроса за отмяната на визите за българи за САЩ Уорлик заяви, че темата се дискутира отдавна и той самият е сигурен, че България ще стане част от програмата на САЩ за безвизов режим, но не знае кога.  

„Най-големият проблем пред перспективата това да се случи е притеснението на Вашингтон за граничната сигурност“, обясни дипломатът. 

По думите му не става въпрос за опасения за преминаването на терористи на американска територия от страна конкретно на България или Полша, или друга държава, а по-скоро трябва да се говори за едно принципно опасение за сигурността на американците след 11 септември 2001 година. 

Прави се преглед на международно ниво, за да се гарантира сигурността на граничните пунктове на САЩ. Конгресът се притеснява от огромния пътникопоток, който идва от всички точки на света”, допълни Уорлик.

Той препоръча България да продължи да работи по всички детайли, така че час по-скоро да изпълни всички изисквания по програмата за безвизов режим – основното сред тях е да се намали процентът на българите, оставащи нелегално в САЩ.

„Тази е и най-честата причина да отказваме визи в посолството – идва кандидат, който е пътувал, уж за да прекара 2 седмици в Дисниленд, а прекарва една година, работейки. Има притеснения за хора с престъпно минало, но това са много малък процент”, посочи дипломатът.

 

Той отново отбеляза, че от миналата седмица процедурите за получаване на американска виза са оптимизирани. Промените намаляват времето за издаването й наполовина, тъй като това става онлайн. „Ако ви предстои да подновите визата си, вече няма да е нужно да се идва до посолството. Искаме българите да пътуват активно до САЩ за удоволствие или бизнес, като се опитваме да насърчим процеса и в двете посоки”, посочи Джеймс Уорлик.

„Решението за „Белене” е сериозно и премиерът го взе след дълги консултации. Той отхвърли проекта на база цена – каза, че би бил прекалено скъп и аз му вярвам. Приемам тази позиция и я подкрепям, а ми се струва, че и повечето българи са я приели“. 

Така американският посланик коментира решението на кабинета да се откажем от строителството на втора атомна централа на българска територия.

Според Уорлик хората са доволни, че след 20-годишни дебати все пак се е стигнало до някакво конкретно решение. Отсега нататък дипломатът препоръча на политиците в страната да се концентрират върху определянето на приоритетите в енергийния сектор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати