25 Април 2024 г. Четвъртък

Кметът Рейзи спазвал закона, ама не съвсем

2012-04-19 15:05:01

"Ние спазваме Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, искаме просто той да не се променя. На първа линия нямаме постройки по-високи от 7.5 метра”, се обърна созополският кмет Панайот Рейзи към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Павлова днес беше на обиколка по Черноморието.

"Спазвате го, но не съвсем. Постройките ви в тази „Зона А” не трябва да бъдат по-високи от 6 метра и застроеността да е до 10 %, а останалото да е зелени площи”, контрира го министърката.

Това донякъде попари надеждите на Рейзи, че подетата от него кампания за отмяна на някои точки в проектозакона, ще има успех.

Созополският градоначалник, подкрепен от кметовете на Поморие, Приморско, Царево и Несебър тези дни изпратиха декларации до Парламента с искате ограничението за строителство в „Зона А” (непосредствена близост до брега) да бъде отменено.

Те се аргументираха с това, че така общините ще търпят големи загуби, тъй като ще се изгонят инвеститорите.

Тези доводи останаха без тежест пред Лиляна Павлова, която заяви, че има достатъчно желаещи да строят спортни и детски площадки, заведения и туристически атракциони. Нещо, което предвидените промени в Закона позволяват.

"Безумното леене на бетон по плажовете не е от полза за никого”, беше лаконична Павлова.

Министърката "отряза” Панайот Рейзи и при опита му да я ангажира с улесняване на процедурата по приемане на Общите устройствени планове на общините.

Черноморските кметове бързат да изготвят общия си устройствен план, тъй като веднъж влязъл в сила, Законът не ги лови.

"Как Бургас и София, които са много по-големи общини и там се преплитат много повече интереси, успяха да изготвят своите ОУП, а вие се бавите. Смятам, че е въпрос на добра воля”, беше категорична Павлова.

Тя беше на посещение в Созопол по повод процедурата по заснемане на морското дъно, с която се слага началото на дълбоководното заустяване на тръби, отвеждащи отпадните дови навътре в морето.

За тази цел водолаз засне морското дъно и очерта трасето, по което ще минават тръбите.

"Това е временно решение, което ще бъде взето, само за да се спаси сезона, докато бъдат готови пречиствателните станции. Още повече, че това лято се очаква увеличаване на туристите с поне 7% и искаме да им предоставим чист плаж”, обясни Лиляна Павлова.

Тя беше категорична, че това лято морето ще е чисто.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати