25 Април 2024 г. Четвъртък

Сидеров провали вота на недоверие

2012-04-19 14:31:39

Вот на недоверие към правителството заради спирането на АЕЦ „Белене“ няма да има, след като депутатите от „Атака“ оттеглиха подписите си под искането. 

Това стана ясно след извънреден брифинг в НС на Цецка Цачева. В понеделник  обаче ще има ще има извънредно заседание, съобщи шефката на парламента. 

Днес, малко преди 14 часа в деловодството на Народното събрание са постъпили 8 броя заявления от народни представители от ПГ на партия „Атака”, подписали искането за вот на недоверие, с които заявления уведомяват, че всичките оттеглят подписите си от проекта за решение, мотивите и искания вот на недоверие, потвърди Цачева. 

„Тъй като има решение на Народното събрание за провеждане на извънредно пленарно заседание, което не може да бъде отменено освен от самия пленарен състав на Народното събрание, в понеделник – 23 април в 13.00 часа ще бъде открито извънредното пленарно заседание“, обясни процедурата шефката на парламента.

По думите й преди да започне обсъждането на точката от дневния ред по вота на недоверие и проекта за решение, следва да се прецени дали са налице основанията на Конституцията, а именно една пета от народните представители да са предложили такъв вот. 

С оглед обаче на оттегляне на 8 от подписите на народни представители, които са поискали вот на недоверие, не са налице конституционните основания за провеждане на дебати по вот на недоверие. 

„При това положение вот на недоверие по същество с дебати няма да бъде проведен, поради което се счита, че изобщо не е искан по надлежния от Конституцията ред“, коментира Цецка Цачева.

По конституция са необходими 48 подписа, за да бъде  предложен вот на недоверие. Искането беше подписано от 39 депутати от левицата, 8 от "Атака" и един независим народен представител.

Председателят на НС разясни, че в тази ситуация след оттеглянето на подписите на националистите ще се смята, че изобщо не е искан вот на недоверие по надлежния ред. 

„Ако от левицата намерят 8 нови депутати, които да подкрепят подписката, ще започне нова процедура с нови срокове“, посочи  Цачева. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати