20 Април 2024 г. Събота

За Великден: Изхарчихме милиард; Вдигат цената на тока с 10% от 1 юли

2012-04-18 04:05:36

Разходи.

„Стандарт":

За Великден: Изхарчихме милиард

Българите развързаха кесията за Великден напук на кризата. За четирите почивни дни по празниците сме похарчили близо един милиард лева. Това сочат данните за оборотите, които касовите апарати вече изпращат в реално време до данъчните. Най-много пари са хвърлени за ядене и пиене. Освен за пълни хладилници сме оставили солидни суми и по бензиностанциите. Големи бяха и опашките в "Техномаркет", където на 13 и 14 април имаше намаления до 50 на сто на близо сто продукта. Здраво пазаруване падна и в моловете и бутиците. Освен в родната икономика нашенци наляха пари и в закъсалата Гърция. Над 50 хиляди българи изкараха празниците в южната ни съседка. Солидният оборот за Великден потвърждава тенденцията от миналата година да харчим с размах. Според данните на статистиката разходите на българите през 2011 г. растат по-бързо от доходите. Балансът засега обаче е положителен, което означава, че все още се простираме според чергата си.


Поскъпване.

„Труд":

Вдигат цената на тока с 10% от 1 юли

Цената на тока ще се повиши с около 10% от 1 юли 2012 г., заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Той посочи, че предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата.
"Сега се събират данни и за други проекти за производство на енергия от възобновяеми източници, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли и съответно ще повлияят върху крайната цена на тока, но въпреки това прогнозата ни за 10-процентно увеличение се запазва", коментира Семерджиев.


„Белене".

„Дума":

БСП търси максимално широка подкрепа за АЕЦ "Белене"

Широка публична подкрепа ще търси БСП за осъществяването на строежа на АЕЦ "Белене", стана ясно вчера. Лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че социалистите започват консултации с ВМРО и НДСВ за инициирането на общонародна подписка за референдум за АЕЦ "Белене" и ядрената ни енергетика. Ще бъде формиран и Инициативен комитет, който да застане зад подписката, в него ше попаднат експерти и учени, ще се търси и международна подкрепа.
"Белене не е кауза само на БСП. Става въпрос за националните интереси, за енергийната зависимост и цената на тока, който ще плащат българските граждани", обобщи Станишев. Той допълни, че ситуацията с АЕЦ "Белене" не е необратима. Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев обясни, че макар в парламента проектът да се подкрепя от едва 30% от хората, то в обществото повече от 50 на сто стоят зад атомната централа.

 

Горубсо".

„24 Часа":

В Мадан дадоха курбан за старта на "Горубсо"

Курбан от 6 животни дадоха миньорите за старта на работата на "Горубсо" - Мадан. "Събрахме парите, участваха работниците, всеки където работи - за двата рудника "Крушев дол" и "Петровица", Въжени линии, автобазата и т.н.", съобщи синдикалистът Румен Каров. Във вторник сутринта след повече от месец прекъсване под земята слезе първата смяна от 150 миньори. "Хората започват работа с настроение", заяви новият изпълнителен директор на предприятието Сергей Атанасов.


Кучета.

„Новинар":

Столичани искат уличните кучета да се забранят със закон

72 процента от столичани одобряват забраната със закон на отглеждането на кучета по улиците. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Столичната община. От данните става ясно, че основният проблем на 82% от софиянци са бездомните кучета, които се нареждат преди дупките, трафика и чистотата на града.
Най-високо одобрение от предложените мерки на Столичната община среща предложението за високи глоби за стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство. На второ място се нарежда идеята осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя, следвана от искането за национална програма за решаване на проблема с кучетата.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати