29 Март 2024 г. Петък

Рекордьори сме по ниски пенсии и умиращи пенсионери

2012-04-17 11:43:53

За приемане на Закон за възрастните хора настояват пенсионерските организации. Успоредно с подготовката на такъв закон да се направят промени в действащите наредби, предлага Росица Петкова, председател на Сдружението на възрастните хора.

Пенсионерските организации настояват и за ежегодно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход от предходната година, също за хуманно здравно обслужване на пенсионерите без потребителска такса.

Около 1,5 млн. са неосигурените в страната и никой от тях не ходи на лекар, защото трябва да даде 2,80 лева такса и разчита само на Бърза помощ, изтъкна Цветан Минков, председател на „Съюз на пенсионерите - 2004".

Той посочи и, че сме рекордьори по най-ниски пенсии в Европейския съюз. Социалната пенсия е 136,08 лв., а в ЕС - 800 евро, изтъкна той.

У нас даже таванът на пенсията от 700 лева е по-нисък от минималната пенсия в останалите европейски страни, добави Минков и подчерта, че България има най-висока смъртност в сравнение със страните от Европа. Годишно у нас над 100 хиляди пенсионери умират, посочи още Минков.

Той изтъкна още, че в сравнение с другите европейски страни ние сме отличници в друго отношение - имаме най-бързо забогатяващ малък процент милионери в милиардери.

Пенсионерските организации настояват НАП да събере поне 80% от несъбраните с години данъци и дивиденти от фирми с държавно участие, които възлизат на милиарди лева.

Пенсионерите искат да има клубни помещения, условия за културен отдих и най-вече да има уважение между поколенията.

Възрастните хора припомниха, че Гърция - независимо, че дължи на ЕС милиарди, не допуска пенсиите да падат под 700 евро.

Те припомниха, че според решение на Министерски съвет у нас за праг на бедността е приета сумата от 236 лева и алармираха, че 77 % от пенсионерите в България не могат да живеят при пенсии от 200 -300 лева, ако нямат близък, който да им помогне.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати