Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 19
Начало arrow България arrow 70% от столичани искат смърт за бездомните кучета

70% от столичани искат смърт за бездомните кучета

  Print E-mail
2012-04-17 11:33:26
източник: actualno.com

Около 70% от столичани искат бездомните кучета да бъдат евтаназирани. Програмата "Кастрирай и върни" среща подкрепата едва на един от петима софиянци. Проучването по поръчка на "Московска" 33 бе представено днес, съобщи Дартснюз. 

Нагласите в обществото подкрепят идеята на кмета Йорданка Фандъкова четириногите да изчезнат от улиците, без да се робува на критерия "агресивност", който досега спасяваше помиярите. Месец в приют е максималният срок, в който уличните кучета ще се радват на грижите на общината. Ако не бъдат осиновени, след изтичането му те ще бъдат приспивани, гласят новите мерки.

Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата, показват още данните от експресното, представително за София, проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", предаде БГНЕС.

Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат. 82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.

Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около 3/4 от хората (съответно 73% и 77%). Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки, предложени от софийската управа, е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същият порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци). Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%. Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие "Екоравновесие" (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.

Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) на предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани. В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи. Хората не вярват в мигновеното разрешаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки. Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%).  Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването. Трябва да се отбележи, че подкрепата за всяка от тези мерки не зависи от това дали човек има домашен любимец или не.  68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема. Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.  81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. Малинова долина.

В заключение може да се каже, че общественото мнение в столицата категорично очаква кметът Йорданка Фандъкова да разреши тежкия проблем с безстопанствените кучета. Факт е, че с първите си стъпки и мерки след инцидента, тя печели подкрепата на столичани. Тепърва обаче ще трябва да осигури подкрепата и на другите отговорни институции и да покаже резултати, при това - в обозримо бъдеще, обобщават от "Алфа Рисърч".

Данните се появяват в деня, в който се очаква БСП да поиска оставката на кмета, след като това направиха хората на Волен Сидеров. Оставка засега подаде зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Фандъкова обаче отказа да я приеме.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?