24 Април 2024 г. Сряда

70% от столичани искат смърт за бездомните кучета

2012-04-17 11:33:26

Около 70% от столичани искат бездомните кучета да бъдат евтаназирани. Програмата "Кастрирай и върни" среща подкрепата едва на един от петима софиянци. Проучването по поръчка на "Московска" 33 бе представено днес, съобщи Дартснюз. 

Нагласите в обществото подкрепят идеята на кмета Йорданка Фандъкова четириногите да изчезнат от улиците, без да се робува на критерия "агресивност", който досега спасяваше помиярите. Месец в приют е максималният срок, в който уличните кучета ще се радват на грижите на общината. Ако не бъдат осиновени, след изтичането му те ще бъдат приспивани, гласят новите мерки.

Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата, показват още данните от експресното, представително за София, проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", предаде БГНЕС.

Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат. 82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.

Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около 3/4 от хората (съответно 73% и 77%). Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%).

На второ място сред най-одобряваните мерки, предложени от софийската управа, е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същият порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци). Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%. Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие "Екоравновесие" (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.

Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) на предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани. В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи. Хората не вярват в мигновеното разрешаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати.

Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки. Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%).  Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването. Трябва да се отбележи, че подкрепата за всяка от тези мерки не зависи от това дали човек има домашен любимец или не.  68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема. Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.  81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. Малинова долина.

В заключение може да се каже, че общественото мнение в столицата категорично очаква кметът Йорданка Фандъкова да разреши тежкия проблем с безстопанствените кучета. Факт е, че с първите си стъпки и мерки след инцидента, тя печели подкрепата на столичани. Тепърва обаче ще трябва да осигури подкрепата и на другите отговорни институции и да покаже резултати, при това - в обозримо бъдеще, обобщават от "Алфа Рисърч".

Данните се появяват в деня, в който се очаква БСП да поиска оставката на кмета, след като това направиха хората на Волен Сидеров. Оставка засега подаде зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Фандъкова обаче отказа да я приеме.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати