29 Март 2024 г. Петък

Съдът в Страсбург: В Катин през 1940г. е извършено военно престъпление

2012-04-17 07:43:23
Европейският съд за правата на човека постанови в понеделник, че Русия е нарушила правата на роднини на поляците, избити от съветските спецслужби през 1940г. в горите край Катин и определи случилото се като военно престъпление.

Присъдата е по повод иск на 15 наследници на 12 от близо 22 000 полски офицери и интелектуалци, избити без съд и присъда, често с изстрел в тила.

Потомците претендираха, че руското разследване на клането е неадекватно.

"Ищците са понесли двойна травма - изгубили са близките си във войната и не им е било позволено да научат истината за тяхната смърт в продължение на повече от 50 години. (...) Съдът смята, че масовото убийство на полски затворници от съветските тайни служби е било военно престъпление", се казва в изявлението на съда.

Първоначално СССР обвинява нацистите за клането, но през 1990г. Москва пое отговорността и започна разследване на събитията, което бе прекъснато през 2004г.

През последните години Русия разгласи някои документи, свързани с клането и последвалото разследване, но други остават секретни и недостъпни за полската страна. Клането в Катин продължава да е пречка пред нормализиране на отношенията между Варшава и Москва, припомня Reuters.

Властите в Полша, които се борят за огласяването на пълния списък на жертвите и правната им реабилитация, приветстваха решението на съда в Страсбург.

"Важен е фактът, че Катин вече се признава за военно престъпление според разбирането на международното право", заяви Марчин Бошацки, говорител на външното министерство.

Според решението на съда Русия е нарушила член 3 на Европейската конвенция за човешките права, забраняваща нехуманното отношение, като не е предоставила достатъчно подробности на 10 от роднините за гибелта на близките им и за това как тя е разследвана. (За двама от ищците е постановено, че няма как да се оцени страданието им според член 3, тъй като никога не са имали контакт със загиналите си бащи.)

Освен това властите в Москва са нарушили задължението си да сътрудничат на съда като са отказали да предоставят информация, необходима за проучване на случая.

"Подходът, избран от руските военни съдилища, да настояват пред ищците, че по някакъв начин роднините им са изчезнали в съветските лагери, демонстрира грубо неуважение към тревогите им", се казва още в съдебното решение.

На ищците не се присъжда парично обезщетение, но се нарежда Русия да изплати общо 5000 евро съдебни разходи.

Съдът обясни още, че няма как да се произнесе по качествата на съветското разследване, тъй като то е свързано със събития от времето преди Русия да ратифицира през 1998г. Конвенцията за човешки права.

Андрей Фьодоров, руският представител в Страсбург, заяви, че изходът от делото е положителен за страната му. "В руска полза е решението по основния пункт - че е извън компетенциите на този съд да се произнася по подновяване на разследването по случая Катин", заяви той пред агенция "Интерфакс".

Бошацки коментира, че вероятно семействата на жертвите ще обжалват решението в тази му част.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати