28 Март 2024 г. Четвъртък

Българите заплашени от терористични нападения в Афганистан

2012-04-17 07:23:11

Възможно е срещу българската мисия в Афганистан да има и следващи нападения за отмъщение, коментира полковникът от запаса Кирил Парапанов.

Той допусна, че огънят срещу българските войници е открит от терорист и очаква, че ръководството на мисията ни вече е засилило мерките за сигурност.

След стрелбата в Кандахар всички наши военни са налице, няма пострадали и ранени, заявиха от Министерството на отбраната.

Припомняме, че вчера бе открит огън по български екип за обучение и свръзка. На огъня българите са отвърнали и са невредими, след което са се прибрали в базата.

Войникът е започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полковник Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар. Нападателят бил от северната провинция Тахер. Говорител на коалиционните сили – американският майор Джейсън Уагонър потвърди, че е имало инцидент, като подчерта, че няма убити войници от НАТО, но не даде повече подробности.

"За това нападение имаме сведения и информация за действието на противостоящите сили. Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на тези сили – движения на талибани и други", заяви пред БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите във връзка със стрелбата в Кандахар.

Очакваха се атаки, както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница. Информацията, която имахме, беше изпратена до националния командир и до заместник националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион и те досега ги изпълняват. Слава Богу, личният състав е жив и здрав. Тази офанзива, която се проведе вчера в Кабул, с тези действия на различни места в различните градчета около Кабул и днешната атака в Кандахар, това предполага, че всичко е предварително планирано, замислено и е свързано с противостоящите сили, добави ген.-лейтенант Самандов.

Съгласно стандартите при различни степени на заплаха, военните сили трябва да изпълняват отделни задачи. Повишава се кодът за носене на оръжие, с каски са, с противогази, при необходимост влизат в укритията, които са определени, а също така засилват и пунктовете на дежурните сили и средства. Силите за незабавно действие също се повишават. Там на място нашите командири на тактическо ниво и нашите коалиционни партньори определят какви задачи имат готовност да изпълняват, обясни още ген.-лейтенант Самандов.

Повече от 600 български войници, инструктори и военни лекари участват във водените от САЩ Международни сили за поддържане на мира (ИСАФ), чийто мандат ще приключи през 2014 г.

България ще изтегли 10-те си лекари от испанската полева болница в Херат до края на т.г., докато 257-те й войници, патрулиращи край летището в Кабул, ще се завърнат у дома през 2013 г. Последни ще се изтеглят 347-те войници, охраняващи летището в южния град Кандахар.

До момента България не е претърпявала жертви в азиатската страна. Единственото изключение бе смъртта на българина във Френския чуждестранен легион, който бе убит от афганистанец на 20-ти януари т.г.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати