20 Април 2024 г. Събота

Дилемата в Батак - костница или църква

2012-04-17 06:54:48

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати