25 Април 2024 г. Четвъртък

Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди в Европа

2012-04-17 06:12:10
Левкемия от Чернобил разболява десетки хиляди, съобщава на първа страница "24 часа". Има значително повишаване броя на болните в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа. Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ "Чернобил" на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди. България обаче не е представила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.

Статистиката на НОИ за изплатените обезщетения за безработица през 2011 г. е поредното доказателство, че в кризата работодателите са се освободили от нископлатените и неквалифицирани работници, отбелязва "Сега". Според нея обезщетение до 150 лв., колкото горе-долу е минимумът от 7.20 лв. на ден, са вземали близо 36 000 от 106 000 безработни средно за годината с право на пари от НОИ или 35 на сто от всички. Много от тях са получавали дори под минимума, тъй като са работили на непълен работен ден. Още към 40 200 останали без препитание са вземали до 250 лв. Това означава, че за 2/3 от безработните с право на обезщетение то е изчислено върху среден осигурителен доход от 420 лв.

"Сега" цитира статистика, според която България остава нежелана образователна дестинация сред студентите от Европейския съюз. През академичната 2010/2011 г. на обучение и практика в български вузове са били едва 553 чужди студенти, докато българите в европейски университети са почти три пъти повече - 1825. Данните са от Центъра за развитие на човешките ресурси, който администрира европейските образователни програми в България.

Според челото на "Монитор" идеалната краставица е 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см. Това са малка част от изискванията на продуктовата спецификация за този зеленчук, за чието изпълнение ще следят инспекторите от хранителната агенция. За да се подобри качеството на предлаганите у нас плодове и зеленчуци, земеделският министър е издал заповед, с която утвърждава изисквания, на които трябва да отговарят доматите, краставиците, пиперът, ябълките, черешите, прасковите и кайсиите. Само производителите, които изпълняват определените за качество норми, ще могат да получат част от 15-те милиона лева, които държавата е предвидила за подпомагане на бранша.

19 сърни са били разкъсани от глутница кучета на Витоша от началото на март до сега, извежда под глава "Преса". "Телеграф" се включва по темата с информацията, че над 104 софиянци са били нахапани от домашни и улични кучета само за първите три месеца от годината.

Без коли останаха депутатите, пише "Монитор". Причината е, че от всички близо 70 лимузини, с които разполагат в момента народните избраници, едва 25 са в сравнително добро техническо състояние и не се трошат постоянно, докато останалите не излизат от сервизите. Въпросните возила, които все още не са грохнали, обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и на парламентарните групи в Народното събрание, обясни главният секретар на институцията Иван Славчов. Така "редовите" законотворци са принудени или да чакат на опашка за свободна кола на предпенсионна възраст или въобще да не разчитат на служебните автоекстри, които им се полагат. 

Почти две години след като държавата реши да предаде на желаещите общини правото да стопанисват минералните извори, те използват едва 0,15 процента от ресурса на 57-те находища, подчертава на първа страница "Труд". Това показва анализ на информацията, подадена от общините към Министерството на околната среда и водите. Повечето местни власти все още подготвят процедурите за действителната експлоатация на изворите.

Пред "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова успокоява, че България е осигурена сравнително добре с водни запаси за следващите 25 г. "Тревожното е, че все по-често се наблюдават сезони с резки дълготрайни засушавания от два-три месеца до половин година, или обратно - с много обилни валежи. За да противодействаме на засушаванията, трябва да имаме съоръжения, които да съхраняват наличната вода, особено от повърхностните източници", уточнява Караджова. По думите й анализът на цялата инфраструктура - за питейно битово водоснабдяване и канализация в населените места, на напоителните и системите за защита от вредно въздействие на водите, показва, че огромна част от изградената водна инфраструктура е силно амортизирана. "Тя е изградена преди 40-70 г., срокът й на годност е изтекъл или изтича. В някои райони липсват канализация, водопроводи, пречистване на отпадъчни води, пречистване на питейните води, съоръжения за напояване и защита от наводнения", подчертава още министърът. 

Най-скъпият прием на Първанов - последният за първия мандат, отбелязва "24 часа". Общо 653 683,61 лв. е похарчил бившият държавен глава за 10-те приема по време на двата си мандата. По традиция те се превръщаха в светското събитие за политиците на годината и на него дамите имаха възможност да демонстрират тоалетите си, а мъжете да покажат половинките си. Най-скъпият прием, който дава двойката Първанов-Марин, е за 24 май 2006 г., а сметката за него е била 49 799,68 лв.

Сайтовете за имоти под наем са пълни с фалшиви обяви за несъществуващи апартаменти, алармира под глава "Телеграф". За да подмамят потенциалния наемател да им се обади, брокерите масово пускат обяви с лъжлива цена, квадратура и разположение.

Идеен баща и кръстник на БОРКОР е германския експерт по право и ред Ролф Шлотерер. Това разкрива самият той в интервю за "Труд"На вас ви трябва уникален модел за борба с корупцията, понеже 
вие сте уникална държава - една много необичайна и единствена по рода си държава", смята експертът. Според него корупцията е причина за разслоение на обществото на бедни и богати. "У вас се казва, че богатите се поставят над закона. Това е факт, следователно има дефекти в системите в България - законодателната и правосъдната. Когато системите у вас не функционират, средството, което им помага да се движат, е корупцията. Това е забележително", подчертава Шлотерер.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати