20 Април 2024 г. Събота

Успешен край на преговорите по иранската ядрена програма

2012-04-15 06:46:27

Преговорите по иранската ядрена програма в Истанбул са приключили успешно, предадоха световните информационни агенции.

Представителите на Шесторката и Ислямската република ще се срещнат отново на 23 май в Багдад.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Катрин Аштън изрази по-рано задоволствотоси от "конструктивните и полезни" разговори днес.

След срещата си с главния ирански преговарящ, председателят на Съвета за национална сигурност Саид Джалили, тя заяви, че, това е добро начало за сериозен диалог.

По думите й, в преговорите за ядрената програма ще залегне не само забраната за ядрено оръжие, но и правото на Техеран да използва ядрена енергия за мирни цели.

Положително е мнението за срещата и на Иран и САЩ.

Според британския външен министър Уилям Хейг, днешните разговори са положителна първа стъпка, но предстои да се извърви дълъг път до края им.

Великобритания очаква следващата "стъпка", каза още той.

Атмосферата по време на пленарната сесия между Великите сили и Иран бе "напълно различна" в сравнение с предишни срещи. Това заяви по-рано дипломат, участващ в срещата, и я определи като "едно добро утро".

Дипломатът, който е изразил позицията си по време на обедната почивка от първата среща между "шесторката" (САЩ, Русия, Франция, Китай, Великобритания и Германия) и Иран заяви, че главният преговарящ от иранска страна Саид Джалили не е поставил предварителни условия, както направи на последната среща през януари 2011 година, когато двете страни не успяха да се договорят.

"Изглежда, че той е дошъл с конкретни намерения, което си е сериозен прогрес и точно това, което искаме", каза дипломатическият източник, пожелал анонимност, допълвайки, че сутрешната среща е била полезна.

Дипломатът подчерта, че иранската страна e сигнализирала, чее готова да влезе в сериозен ангажимент по спорния въпрос за ядрената програма и това може да проправи път за втора среща.

Той обаче предупреди, че "може да се върнем крачка назад този следобед". Дипломатът каза също, че не очаква сериозни разговори да се проведат днес.

По думите му Иран е показал, че е "открит по всички проблемни въпроси" за разлика от миналия път, когато страната отказа да говори за ядрената си програма.

Дипломати смятат, че първата позитивна стъпка е Техеран да се съгласи да допусне инспектори да посетят всички ядрени съоръжения, включително и тези, които Иран отказа да покаже през февруари.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати