26 Април 2024 г. Петък

60 000 в Северна Корея: Да браним с нашия живот Ким Чен Ун

2012-04-14 15:07:18

60 000 севернокорейци се събраха на стадион "Ким Ир Сен" в Пхенян, за да изразят отново предаността си към новия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, предаде Франс прес. Това е вторият подобен митинг в столицата за 24 часа.  

Първият се състоя броени часове след неуспешното изстрелване на севернокорейската ракета със спътник, която трябваше да е кулминацията на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Самата годишнина е утре. Но тържествата са започнали от няколко дни.  

На днешния митинг участваха военни, членове на Корейската трудова партия, държавни служители, обикновени работници. Те скандираха "Дълъг живот за новия върховен лидер", който, облечен с черен костюм, се изправи на крака под бурни аплодисменти. Нека да браним с нашия живот Ким Чен Ун". Ким Чен Ун, който е под 30 години, по-рано тази седмица беше назначен начело на Трудовата партия и на влиятелния Национален комитет на отбраната - постове, заемани от баща му Ким Чен Ир до кончината му през декември миналата година.  

На митинга председателят на Президиума Върховното народно събрание /парламента на Северна Корея/ Ким Йон Нам не скри ядрените амбиции на Пхенян. Той припомни, че Ким Чен-ир е преобразил страната и я е превърнал в една горда държава, притежаваща ядрено оръжие. След края на митинга журналисти разпитаха някои от присъстващите какво мислят за провала със севернокорейската ракета. Запитаните подчертаха, че не са разочаровани от този неуспех. Някои припомниха, че провалът е майка на успеха. 

В цялата страна текат тържествените събрания, митинги, организирани са концерти, прожекции на документални филми и други прояви по повод годишнината от рождението на Ким Ир Сен, допълва ИТАР-ТАСС.  

Ученици и студенти с униформи полагат цветя и венци пред паметниците на основателя на Северна Корея. В Пхенян се откри и изложението на кимирсении - ярки и пищни цветя, кръстени на Ким Ир Сен. Подобно изложение се провежда ежегодно от 1998 г. насам.  

В столицата се състои международният фестивал на изкуствата Априлска пролет, в който участват на 50 групи, оркестри и трупи от 20 страни, сред които Франция, Китай, България, Беларус, Индия, Австрия, Германия, Полша и др. Дори от САЩ за феста е пристигнала група илюзионисти.  

По повод рождения ден на дядо си Ким Чен-ун подари нови униформи на учениците в началните и средните училища в цялата страна и прати над 2 милиона долара за обучението на децата на севернокорейците, живеещи в Япония, предаде ИТАР-ТАСС. Новият севернокорейски лидер повиши в генерали 70 севернокорейски военни, предаде Франс прес. А Ким Чен Ир беше обявен посмъртно за генералисимус, допълва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати