25 Април 2024 г. Четвъртък

В село Правище плашат с нова "Катуница"

2012-04-14 14:57:13

„Ако дойдат пак роми, няма да оставим нещата, ще се повтори Катуница. Не може нелегални хора, без да им знаеш имената, да ги пуснеш да живеят в населено място”.

Това каза пред Dnes.bg Атанас, който е пряк свидетел на събитията в пловдивското село Правище, където снощи при сбиване беше убит 45-годишният Илия. Загиналият и брат му се опитали да потушат боя между местни младежи и ромски работници, които били временно настанени в сградата на старото училище в селото.   

12 души са задържани в ареста след мелето. Местните твърдят, че ромите били нелегални работници и се закачали с девойките от селото. „В центъра са искали с 12-13-годишни момичета да се закачат, казвали са, че ще набият гаджетата им и ще ги изнасилят”, разказа очевидецът на инцидента.  

Младежи от селото решили да защитят момичетата и започнали да замерят стъклата на бившето училището с камъни.

Там били настанени двайсетте души от ромски произход.  За да потушат скандала, на помощ се пристигнали братята Илия и Тодор, които живеят в съседство. Двамата били на гости на родителите си за празниците и влезли в училището, за да се опитат да успокоят местните жители и работниците. Вместо разбиране, единият намира смъртта си, а другият бере душа в болница. Убитият оставя жена и две деца.  

„За какво му беше да ходи, 45 години съм го гледала, от кило и половина го гледам, нямам думи….”, промълви през сълзи майката на убития – Мария.  

От полицията съобщиха, че младежите са употребили алкохол, преди да нападнат ромите. Предполага се, че и ромите са били пияни.  

„Този инцидент отново изкара на преден план проблема с напрежението между българи и роми, но в случая това са сезонни работници, които нямат нищо общо с местните хора.”, заяви пред журналисти директорът на пловдивската полиция Тодор Чонов.   

Полицията установява точния извършител на убийството. Разпитани са и младежите, участвали в масовото меле.  

От МВР ще изискат списък на всички роми, които са наети за сезонна работа през лятото и ще засилят полицейските патрули в малките населени места.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати