26 Април 2024 г. Петък

Защо е по-добре Германия да напусне еврозоната

2012-04-14 12:13:46
В дискусиите за евентуалното разпадане на еврозоната се допуска, че Гърция и другите държави с финансови проблеми трябва да напуснат валутната общност. Има обаче алтернатива на тази конвенционална мъдрост.

Истинските проблеми на еврозоната вероятно ще бъдат решени, ако Германия и някои други по-богати икономики излязат от нея, пише Time.

Аргументът в подкрепа на излизането на икономически по-слабите държави е, че те ще могат да избегнат наложените от Германия фискални ограничения. Те ще имат възможност да обезценят националните си валути, което да направи икономиките им по-конкурентоспособни.

Този процес разбира се би довел до неизпълнение на деноминираните в евро дългове на напусналите еврозоната държави, но това би била цената на тяхната свобода. По-състоятелните икономики пък се очаква за изградят една по-малка, но и по-стабилна еврозона.

Проблемът с този сценарий е, че той се основава на няколко големи заблуди, а именно че главоболията на по-слабите икономики се дължат на високите бюджетни дефицити и дългове. Друг мит е, че ако бюджетите им са балансирани и дългът се управлява, тези страни ще могат да изплащат лихвите по облигациите си и не би трябвало да претърпят големи загуби.

В действителност обаче не дългът е проблемът на европейските държави, а високите разходи за труд. Кредитният бум в последното десетилетие позволи тези разходи да нараснат изключително бързо в страните, чийто износ беше по-макло конкурентоспособен.

От 2000 до 2007 г. по-високите разходи за труд намалиха с от 10% до 20% конкурентоспособността на Италия и Испания. С всичките икономически мерки и фискални ограничения оттогава досега двете страни са подобрили конкурентоспособността си със само няколко процентни пункта.

Тези страни никога няма да бъдат в състояние да се конкурират икономически, ако не понижат разходите си за труд. Политически обаче е изключително трудно да накараш заетите да приемат съкращение на заплатите от порядъка на 10-20%.

Е, има един начин: да накараш по-слабите държави да девалвират националните си валути. Това е много по-лесно да се приеме от населението, отколкото политиката на намаление на възнагражденията.

Това обаче не трябва да се случва. В момента, в който хората разберат за подготвяно напускане на еврозоната и девалвация, те биха изтеглили спестяванията си и биха ги вложили в държава, която е останала във валутната общност.

Освен това остават и дълговете, деноминирани в евро, които трябва да бъдат изплащани. Така резултатът ще бъде изтичане на капитали и по-високи разходи за лихви, пише още Time.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати