8 Май 2024 г. Сряда

Петък 13-и е

2012-04-13 12:05:57

Параскевидекатриафобия. Така медиците наричат страха от петък 13-и. А той със сигурност ще скове днес милиони по целия свят. Най-суеверните от тях няма да си подадат носа навън, защото някоя саксия може да падне точно върху главите им. За нашите географски ширини реална изглежда заплахата и кола да те отнесе на пешеходна зебра. Но както са казали старите хора - страх лозе пази, предаде Стандарт Нюз.

Тази година е доста необикновена. Тя е втората от началото на ХХI век с три фатални петъка - януари, април и юли. Най-знаменателният обаче е априлският, защото съвпада с Разпети петък - деня, в който издъхва на кръста Исус Христос. Мнозина считат знамението за доста апокалиптично. Според нумеролога Ели Маринова няма поводи за притеснения - и все пак трябва да си имаме едно наум. "Добре е да се съобразим с факта, че сборът от 13 (1+3) е 4. Това е числото, което се свързва с четирите посоки на света, с четирите стени на дома, но и с четирите рамене на кръста, на който е разпнат Христос", отбеляза Маринова. Тя посъветва на този "специален" Разпети петък, вместо да изпадаме в паника, просто да се съобразим с изискванията на времето - края на великденските пости.

"Би било добре да се държим подобаващо, да говорим тихо, с уважение и преклонение пред Христовата жертва. Никой не трябва да вика, да пее или да се отдава на каквото и да е веселие", призова към смирение нумероложката.

Кабалистичиното движение, което е изключително модно сред холивудски звезди, вече подпали истерия на запад. Именити последователи на движението изтъкват, че и сборът от всички цифри на днешния ден (13.04.2012) отново дава тринайсетка. Поради това и някои установени митологеми, особено в САЩ и Великобритания, масово се обаждат в службите си, че са болни. Ресторанти, магазини и авиокомпании регистрират сериозни загуби в размери на стотици милиони. Преди време американска агенция изчисли, че психостагнацията коства на US икономиката малко под $1 млрд.

Българската народна митология също смята петъка за лош ден, а Велики петък за един от 12-те лоши петъци срещу големите календарни празници, тачени за предпазване от болести, градушка и смърт. Такива дни са петъците срещу Водици, Трифоновден, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

"Това е време на строг пост и въздържание от секс. Смята се, че децата, родени или заченати в петък, са нещастни и болнави. През тези дни е забранено на жените да работят с вълна - да предат, плетат, тъчат или шият, да си мият косите, а на мъжете - да се бръснат.

Разбира се, времената вече са други, почти няма жени, които да се занимават с предачество или тъкачество, но ако не блъскаме вратите, не удряме с юмрук по бюрото, за да подкрепим аргументите си, ако поне днес си спестим силната и твърде весела музика, ще успеем да спазим изискванията и на невидимия свят", вярва Ели Маринова.

Според историците фобията идва още от библейски времена. Поверието тръгнало от онзи момент, в който Юда пристигнал на тайната вечеря тринадесети. Оттогава хора в тази численост се наричат дяволска дузина.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати