Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 12
Начало arrow България arrow Край на опашките в данъчното, плащаме по интернет

Край на опашките в данъчното, плащаме по интернет

  Print E-mail
2012-04-13 09:22:27
източник: dnes.bg

Всички данъци и осигурителни вноски към НАП вече могат да се плащат чрез интернет, като за целта няма да е нужен и електронен подпис. Идва краят на чакането пред банкови гишета и на високите такси за банкови преводи, които тормозят данъкоплатците.

С една банкова карта може да погасите задължения към държавата на всеки от семейството или на приятел например. Това важи за държавни данъци, за здравни вноски, за пенсионни осигуровки, за глоби, санкции, неустойки и наказателни лихви.

Всяко наредено през интернет плащане независимо от сумата струва до 1 лв., така че се спестяват и време, и разходи.

От НАП напомнят, че за да се използва е-услугата, човек трябва да знае точния размер на задължението си. На сайта на агенцията има лихвен калкулатор, който улеснява изчисляването на лихви при закъснение.

Освен за директно плащане електронната система може да се използва също за попълване и разпечатване на платежно нареждане, което да бъде представено в избрана банка.

Освен по интернет плащането на данъци и осигуровки може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. В повечето офиси на НАП има банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. В тях за плащане на данък върху доходите от физическо лице за превода няма такси.

Данъците и осигурителните вноски се внасят по банковите сметки на НАП. За физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напишат точната сума, кодът за вид плащане (например 111213, когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт). Задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

Списъкът на кодовете за видове плащане и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката "Плащане" на интернет страницата на агенцията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  Новини На 24 ноември почитаме св. великомъченица Екатерина. Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?