26 Април 2024 г. Петък

Край на опашките в данъчното, плащаме по интернет

2012-04-13 09:22:27

Всички данъци и осигурителни вноски към НАП вече могат да се плащат чрез интернет, като за целта няма да е нужен и електронен подпис. Идва краят на чакането пред банкови гишета и на високите такси за банкови преводи, които тормозят данъкоплатците.

С една банкова карта може да погасите задължения към държавата на всеки от семейството или на приятел например. Това важи за държавни данъци, за здравни вноски, за пенсионни осигуровки, за глоби, санкции, неустойки и наказателни лихви.

Всяко наредено през интернет плащане независимо от сумата струва до 1 лв., така че се спестяват и време, и разходи.

От НАП напомнят, че за да се използва е-услугата, човек трябва да знае точния размер на задължението си. На сайта на агенцията има лихвен калкулатор, който улеснява изчисляването на лихви при закъснение.

Освен за директно плащане електронната система може да се използва също за попълване и разпечатване на платежно нареждане, което да бъде представено в избрана банка.

Освен по интернет плащането на данъци и осигуровки може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. В повечето офиси на НАП има банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. В тях за плащане на данък върху доходите от физическо лице за превода няма такси.

Данъците и осигурителните вноски се внасят по банковите сметки на НАП. За физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напишат точната сума, кодът за вид плащане (например 111213, когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт). Задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

Списъкът на кодовете за видове плащане и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката "Плащане" на интернет страницата на агенцията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати