Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 21
Начало arrow България arrow Край на опашките в данъчното, плащаме по интернет

Край на опашките в данъчното, плащаме по интернет

  Print E-mail
2012-04-13 09:22:27
източник: dnes.bg

Всички данъци и осигурителни вноски към НАП вече могат да се плащат чрез интернет, като за целта няма да е нужен и електронен подпис. Идва краят на чакането пред банкови гишета и на високите такси за банкови преводи, които тормозят данъкоплатците.

С една банкова карта може да погасите задължения към държавата на всеки от семейството или на приятел например. Това важи за държавни данъци, за здравни вноски, за пенсионни осигуровки, за глоби, санкции, неустойки и наказателни лихви.

Всяко наредено през интернет плащане независимо от сумата струва до 1 лв., така че се спестяват и време, и разходи.

От НАП напомнят, че за да се използва е-услугата, човек трябва да знае точния размер на задължението си. На сайта на агенцията има лихвен калкулатор, който улеснява изчисляването на лихви при закъснение.

Освен за директно плащане електронната система може да се използва също за попълване и разпечатване на платежно нареждане, което да бъде представено в избрана банка.

Освен по интернет плащането на данъци и осигуровки може да стане по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета или по банков път. В повечето офиси на НАП има банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. В тях за плащане на данък върху доходите от физическо лице за превода няма такси.

Данъците и осигурителните вноски се внасят по банковите сметки на НАП. За физическите лица това е сметката на дирекцията по постоянния им адрес.

Клиентите на НАП трябва да знаят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напишат точната сума, кодът за вид плащане (например 111213, когато се плаща по данъчна декларация на физическо лице), входящият номер на документа, по който се плаща (декларация, наказателно постановление, ревизионен акт). Задължително се посочва и периодът, за който се отнася плащането.

Списъкът на кодовете за видове плащане и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП се намират в рубриката "Плащане" на интернет страницата на агенцията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  Новини Както на всички е известно, циганското население у нас е най-плодовито. Докато етническите българки раждат средно по по-малко от 1 дете, то циганските майки, сред които съвсем не са рядкост малолетни ...
  Новини Днес ни очаква слънце и дъжд. Това съобщиха от НИМХ на БАН. Слънчево ще е времето до обяд. Следобед се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури, главно в планинските ...
  Новини Бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е починал. Това стана ясно от пост на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа Facebook. - - "Изказвам съболезнования на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?