18 Април 2024 г. Четвъртък

Нова Sopa на хоризонта

2012-04-13 07:53:01

Преди няколко месеца големите американски компании, като Facebook, Google, eBay, Twitter, протестираха, пускаха реклами, писаха петиции и заплашваха с прекъсване на дейността си заради американските проектозакони Sopa и Pipa.

Заедно с милиони интернет потребители те спряха Sopa и Pipa, защото не пожелаха да възприемат възможната цензура на мрежата.

Сега обаче американският републиканец и член на Конгреса Майкъл Роджърс внася нов проектозакон и вече събра повече от 100 привърженици в камарата на представителите.

Проектът HR 3523 със заглавие Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, накратко Cispa, буди тревожни спомени за Sopa и Pipa, пише в свой анализ германският Die Zeit.

От текстовете на проектозакона личи, че Cispa трябва да служи за насърчаване на размяната на конфиденциални и други информации за „киберзаплахи“ между американските власти и компаниите. „И за други цели“, пише почти в началото на текста.

Electronic Frontier Foundation (EFF) предупреди, че Cispa е толкова общо обхваната, че може да бъде използвана срещу сайтове като The Pirate Bay или WikiLeaks и може да доведе до мащабен мониторинг на интернет.

Според законопроекта дружествата ще могат да използват всички видове системи за киберсигурност, за да събират информация за заплахи за техните права и собственост. Тази информацията те могат да споделят с други компании и правителството на САЩ. И дори трябва да бъдат насърчавани да го правят.

Доставчиците могат дори да заключват потребителски акаунти или да блокират достъпа до сайтове като The Pirate Bay, пише EFF.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати