19 Април 2024 г. Петък

Невероятно, вие спечелихте!

2012-04-12 06:35:13

Кой не ги е получавал? Съмнителните мейли, в които ни молят да споделим банковите си данни - за да получим спечелена награда в някоя игра или пък за да можем да управляваме някакво голямо наследство. Отваряте ли ги?

"Подобни мейли просто не трябва да се отварят", казва еврокомисарката Сесилия Малстрьом и добавя: "В нашите компютри, в нашите банкови данни и финансовите транзакции се крие огромна опасност. Престъпниците в интернет стават все по-умели в измамите с кредитни карти. Те крадат нашите пароли, атакуват нашите мобилни телефони и профили в социалните мрежи".

Точно затова комисарката по вътрешните работи на ЕК предложи да бъде създаден европейски център за борба срещу престъпленията в интернет.

Страхът в мрежата

Сесилия Малстрьом изброява няколко цифри: "На ден не по-малко от 1 милион души стават жертва на престъпления в интернет (в този брой комисарката включва и Spam-мейлите), като годишните щети се изчисляват на 300 милиарда евро. Но най-голямата вреда от престъпността във виртуалното пространство е страхът. Ние вече не смеем да бъдем така свободни, както ни се иска", казва тя. Именно поради това недоверие онлайн-търговията в Европа съставлява минимална част от общия търговски оборот.

Отделните страни-членки на ЕС вече се опитват да се противопоставят на престъпността в мрежата - с различни средства и относителен успех. Според Сесилия Малстрьом обаче борбата срещу онлайн-престъпността трябва да се води на общоевропейско ниво: "Нека съберем на едно място умните глави. Нека те да разследват тенденциите на организираната престъпност, мрежите и главатарите й".

Предложеният от Сесилия Малстрьом общоевропейски център трябва да обедини усилията на отделните страни-членки и да координира техните действия в борбата срещу онлайн-измамите.

55 следователи за ЕС

Оперативният център ще се бори на пръво място срещу измамите с кредитни карти, както и срещу хакерски атаки срещу важни институции в рамките на ЕС. Освен това центърът ще защитава информационните системи на Общността и ще води борба срещу разпространението на детска порнография в интернет. Според предложението на Сесилия Малстрьом екипът следователи трябва да бъде интегриран в европейската полицейска служба Европол и да започне своята работа в началото на 2013 година.

Общо 55 следователи от ЕК, страните-членки и Европол ще работят съвместно в седалището на оперативния център в Хага. Центърът ще разполага с годишен бюджет от 3.6 милиона евро. Предпоставка за осъществяването на проекта е съгласието на висшето ръководство на Европол. А в него никой не се съмнява.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати