19 Април 2024 г. Петък

Скандалът BTV - Global Vision: Цензура, съд, пари и рейтинги

2012-04-11 14:31:27
В най-скоро време ще заведем дело срещу bTV. С тези думи съсобственикът на “Глобъл Вижън” Маги Халваджиян завърши пресконференцията, дадена от екипа на свалените от екран предавания – “Господари на ефира” и “Пълна лудница”.

, предаде БЛИЦ.

В началото на февруари актьорите и водещите от “Пълна лудница” пишат писмо до ръководството на bTV. В него те казват, че поредното преместване на шоуто “Пълна лудница” в различно часово време и в различен ден на излъчване оказват изключително негативно влияние върху целия състав, ангажиран с предаването.“Такива промени демотивират не само нас, но и целия екип”, се казва в писмото. Актьорите посочват, че това рефлектира не само върху тях, но ще окаже своето влияние и върху зрителската аудитория. 

“Като българска продукция сме учудени, че във вашата програмна схема по-голяма тежест имат чужди продукции. Къде се намираме ние в момента, питат от “Пълна лудница” – в стаята за гости или в килера. Бихме искали да продължим съвместната си работа, но се съмняваме, че вие искате това”, завършва писмото.

То е подписано от целия екип на “Пълна лудница”Обидени сме! Това е”.

“Медия Про”, собствената продуцентска кампания на бТВ, която прави “Домашен арест” също се издъни и ние, разбира се, го показахме. В този сериал има цели заемки от “Двама мъже и половина”. Ние, разбира се, показахме това, защото “Господарите” показват такива неща. Стана световен проблем, заяви процудентът на предаването "Господари на ефира" Джуди Халваджиян.

 

За фалшивия мамолог и БНР, продуцентите на “Господарите” имали също сериозен и необясним проблем. "Получихме обаждане по телефона, в което ни препоръчаха този материал да не се излъчва. Ние критикуваме всички, стараем се да бъдем максимално обективни, така че не се съобразихме", съобщи още продуцентът.

“Господари на ефира” изобличават всички. За първи път една мнима лечителка беше осъдена и получи присъда. Донякъде мога да разбера конкурентите от Канал 1 и “Нова”.

“Васко Мавриков, който беше наш репортер, също получи “Скункс”, знаете, че работеше после в “Денят е прекрасен”, после при Азис, дадохме му нашата весела награда, защото имаше лошия късмет да бъде снеман от ефир, навсякъде, където се появеше. Пошегувахме се с него и той го прие и разбра това без проблем. Но телевизията имаше проблем, защото Васко е лице на бТВ и се изявява в нейните продукции”, допълни безкрайната върволица от проблеми Джуди Халваджиян.

Бтв е отказала да плаща за произведената продукция от "Господари на ефира", стана ясно от думите на съсобственика на продуцентската компания “Глобал филмс” Асен Чанков.

След като не успели да подчинят продуцентите, ръководството на бтв впрегнало средствата на икономическата принуда. Подканихме ги да плащат за продукцията, която правим, каза Асен Чанков. Медията обаче под един или друг начин отказвала да се издължи. Продуцентите попитаха и къде са инвестициите на телевизията в предаването, за които се твърди в прессъобщение на медията от петък миналата седмица.

Джуди Халваджиян съобщи официално данни от пийпълметрични изследвания. Според тях след 22 часа гледаемоста на телевизията рязко падала. Така например късната емисия “Новини” била "на минус 15 процента", а на “Шоуто на Слави” – минус 25 процента./

ОТГОВОРЪТ НА BTV

bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на „Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.  Това се казва в съобщение на телевизията по повод днешната пресконференция на продуцентите на "Господари на ефира" и обвиненията в цензура, предаде Стандарт Нюз.

Във връзка с информацията, разпространена от продуцентска компания Global Vision, на пресконференция, свързана с прекратяването на взаимоотношенията между bTV Media Group и Global Vision, ви сигнализираме, че тя е некоректна, подвеждаща и не отразява реалните събития и факти, казват още от медията. 

Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка, пише в съобщението на бТВ.

В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента, допълват от телевизията. 

bTV винаги е изисквала от всички предавания в ефира на телевизията да бъдат максимално обективни и балансирани, като се съобразяват с етичните журналистически норми.  

Смятаме, че подобни насоки не само не могат да се нарекат „цензура”, но и напротив, спомагат за обективността на предаването и са най-вече в интерес на зрителя. Подавали сме разнообразни сигнали към продуцентите и изборът за тяхното отразяване винаги е оставал у тях, посочват още от БТВ. 

Зрителите на bTV станаха свидетели на множество случаи, в които продукции на bTV бяха силно критикувани, много лица на bTV получиха „Златен скункс”. Всички тези издания на „Господари на ефира” бяха излъчени в ефир, заедно с дължимата по договор промоция, въпреки че телевизията винаги се е запознавала предварително със съдържанието на епизодите и е имала юридическата възможност да свали всяко едно предаване от излъчване, заричат се от медията.

Единственото изискване на телевизията по отношение на връчването на „Златен скункс” било да има равнопоставено третиране на всички случаи от телевизионния ефир и статуетката да бъде връчвана на всички, които я заслужават според критериите на предаването. 

bTV прекрати договора с Global Vision, защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на Global Vision, особено в контекста на спадащи резултати, се казва още в съобщението на бТВ.

Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях. Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на Global Vision за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на Global Vision за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор, казват от телевизията.

Единствено търговската тайна не ни позволява да разгласим цената, която bTV плащаше на "Господари на ефира" и "Пълна лудница" в продължение на близо 3 години. При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че bTV даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на Global Vision, казват от телевизията.


Вярваме също, че няма друга телевизия, която да инвестира толкова много в предаванията на Global Vision, както и че продуцентът не би могъл да договори равностойни условия с нито една медия, следователно и очакванията към тези предавания ще бъдат занижени в ефира на всяка друга телевизия, смятат в телевизията.

Бихме искали да изразим и съжалението си, че заради нежеланието на Global Vision да спазва договора си по отношение на лицата, които трябва да водят «Господари на ефира», зрителите дълго бяха лишени от ефирното присъствие на звезди като Димитър Рачков, Зуека и Мария Игнатова, заради които реално bTV сключи договора с продуцента.    Относно дарението на „Българската Коледа” - организаторите на Българската Коледа, както и болница „Свети Наум” предоставиха на bTV документи, които изразяват тяхната гледна точка по случая. Във връзка със спазването на принципите на етичния кодекс на българските медии всяка информация да бъде проверявана и да бъдат предоставени всички гледни точки, bTV предостави писмата на засегнатите на „Господари на ефира”. Гледната точка на засегнатите не беше отразена.

-    Относно случая с псевдо-мамолога – bTV установи, че този „специалист” е извършвал услугата не само в БНР, но и в други компании. БНР не е имала сключен договор нито с медицинския екип, нито със Здравноосигурителния фонд. Тази гледна точка не беше отразена от «Господари на ефира».

-    Блиц интервюто с Росен Плевнелиев е обозначена платена политическа реклама в рамките на предизборната кампания 2011 и е излъчено съгласно всички изисквания на закона, за разлика от излъчената преди това скрита реклама, за която bTV e имала възражения.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати