20 Април 2024 г. Събота

Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

2012-04-11 11:19:40

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

 

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати