26 Април 2024 г. Петък

Няколко симптома, които не трябва да пренебрегвате

2010-08-06 10:28:34
Отдавате някои симптоми на менопаузата, но те може да подсказват някакво сериозно заболяване. Как да се ориентираме?

Промени в цикъла
Ако сте между 40 и 60 години и ви нападнат топли вълни, прескачания на менструацията, болки в ставите и промени в настроението, не позволявайте на личния си лекар да ви отпрати с уверението, че това са симптоми на менопаузата. Възможно е да страдате от нещо по-сериозно. 
 
Един от най-обикновените и предсказуеми признаци на менопаузата е нередовната менструация. Причината е в променящите се нива на естрогена и прогестерона, както и по-рядката овулация. Цикълът на всяка жена е индивидуален, но с настъпването на менопаузата дефиницията за нормален цикъл се променя. 
 
Менструацията се нарича нередовна, когато кървенето е по-слабо или по-силно от обикновено, идва по-често, кървенето продължава няколко дни повече или по-малко или когато има прескачания в цикъла.

Възможно е да е от менопаузата, но…

* Тежка и обилна менструация или изхвърляне на съсиреци
* Цикли, които продължават повече от 7 дни, или 2 или повече дни от обикновено
* Появата на капки кръв между двете менструации
* Кървене след полово сношение
* По-малко от 21 дена между циклите

Специалистите посочват, че много често на тези симптоми не се обръща внимание и не се лекуват навреме. Тревожното е, че те може да са сигнал за хормонално нарушение, заболяване на щитовидната жлеза, възли в матката, които се увеличават с промените в нивата на естрогена с наближаването на менопаузата, полипи в матката (доброкачествени образувания в ендометриума), или даже рак на шийката на матката или на самата матка. 
 
Поставянето на точна диагноза е съдбоносно за избягването на ненужни процедури като хистероктомия.
 
Различни изследвания и тестове, като ултразвук, биопсия, хистероскопия могат да установят причините за ненормалното кървене.

Горещи вълни

Горещите вълни са вторият най-често срещан симптом, свързан с менопаузата. Когато те се появяват придружени с обилно изпотяване през нощта, те се наричат нощни изпотявания.
 
Топлите вълни са начин за охлаждане на тялото. Резките промени в „термостата” на организма, който се намира в мозъка, създават фалшиво чувство за горещина. 

Тогава кръвоносните съдове се разширяват и кръвта нахлува към повърхността на кожата, за да охлади тялото. Това е причината за зачервяването на лицето и врата при топлите вълни. Изпотяването, което понякога съпровожда топлата вълна също охлажда тялото, докато потта се изпарява.

Възможно е да е от менопаузата, но…

Много често симптомите на менопаузата се бъркат със симптомите на повишената функция на щитовидната жлеза, защото те си приличат – зачервяване, изпотяване, непоносимост към топлина, учестен пулс, безсъние. 

При повищена функция щитовидната жлеза произвежда по-големи количества от хормона тироксин който престимулира органите и ускорява много от функциите на организма. 

Ако не се лекува свръхактивната щитовидна жлеза може да причини загуба на костно вещество и остеопороза, както и нередовен пулс, което може да доведе до инфаркт и инсулт. 

Почти винаги повишената функция на щитовидната жлеза е придружена с отслабване. Така че, ако без да спазвате диета губите килограми, имате сърцебиене, винаги ви е горещо, не обвинявайте менопаузата, а се прегледайте.

Хипертиоридизмът се установява само с един прост тест TSH.
 
В някои случаи топлите вълни и изпотяването може да са индикация за инфекциозна болест, например туберкулоза, лаймска болест или СПИН. Пристъпите на повдигане също говорят за инфекция. Те не са типични за менопаузата.
 
Изпотяване придружено с температура може да е причинено от раково заболяване, като левкемия или лимфома. Eдин рядък тумор на надбъбречната жлеза и един карциноиден тумор в червата също могат да причинят зачерване и чувство за топлина, които могат да се приемат като симптоми на менопаузата.

Падане на косата

Много често пациентки в менопаузата се оплакват, че косата им оредява. Възможно е да има връзка между нестабилните нива на естрогена и изтъняването на косата, но това не е твърдо доказано.

Възможно е да е от менопаузата, но…

Причината може да е в понижена дейност на щитовидната жлеза и ниските стойности на тироксин, които циркулират в организма. 
 
Дори незначителни промени във функцията на жлезата може да се отразят на състоянието на косата. Хората с хипотироидизъм  се оплакват и от суха кожа и чупливи нокти.
 
Жените страдат 5 пъти по-често от тироидни разстройства от мъжете. Хипотиоридизмът се среща обикновено при жените между 30 и 50-годишна възраст, но 10% от тях не се диагностицират. 
 
Американските ендокринолози препоръчват на всички жени над 40-годишна възраст да си направят TSH тест. 
При липса на лечение на понижената функция на щитовидната жлеза може да се повиши нивото на холестерола и да се увеличи риска от увреждане на сърцето. Възможно е и отслабване на паметта и концентрацията.

Болки в ставите

Ставните болки и сковаността са често явление по време на менопаузата, но изследванията досега не са доказали директната връзка между тях и този период от живота. 
 
Известно е, че липсата на естроген влияе на костите, а вероятно и на хрущялите. С това може да се обясни защо от остеоартрит страдат главно жените и болестта започва да се развива след 40-годишната им възраст.

Възможно е да е от менопаузата, но...

Обикновено ставните болки и сковаността, които са свързани с менопаузата не са локализирани в определена става, а се усещат като болки навсякъде. Болката не се мести или не се появява един ден в лакъта, а на другия в коляното.
 
Болките в основните стави, като тазобедрената, колянната, в кръста или кокалчетата на пръстите по-вероятно не се дължат на менопаузата, а са причинени от остеоартрит. При това заболяване се усещат болки при ставане от леглото или при натоварване на ставата.

При упорити болки и скованост или подувания на ставите, посетете лекар. Трябва да се изключат други видове артрит, като ревматоиден артрит, фибромиалгия, лупус или лаймска болест.

Депресия

Установено е, че приемането на естроген по време на перименопаузата (влизането в менопаузата) помага за намаляване на депресията. Някои изследвания показват, че естрогенът подобрява настроението на депресираните жени в постменопаузата.
 
Учените все още се опитват да формулират зависимостта между естрогена и настроението. Те смятат, че невротрансмитерите или химикалите в мозъка, които са свързани с настроението, работят по-добре, когато стойностите на естрогена са по-високи и дори, че се нуждаят от хормона, за да работят нормално. 
 
Това не означава, че депресията е неизбежна по време на менопаузата, но когато се появи трябва да се изследва и лекува.

Възможно е да е от менопаузата, но...

Най-явните причини за депресията по време на менопаузата са топлите вълни и нощните изпотявания. Те предизвикват раздразнение и безсъние. Изобщо чувство за дискомфорт. 

Депресията може да е и симптом на хипотироидизъм. Направете си TSH тест, за да изключите това заболяване. 
 
Стресовете на средната възраст също не са за пренебрегване. В тази възраст жените се грижат за стари родители, отглеждат тийнейджъри, преживяват промени в службата или финансови трудности. 
 
Някои симптоми не трябва да се приписват само на менопаузата. Такива са значителна промяна в теглото, загуба на интерес към живота и общуването, безсъние, невъзможност за концентрация, тревожност. Може да страдате от клинична депресия, която трябва да се лекува с комбинация от медикаменти и психотерапия. 

Сърцебиене

Сърцебиенето се усеща като нередовен и ускорен или прескачащ пулс. Обикновено то се предизвиква от топлите вълни и нощното изпотяване, но може се появи и от самосебе си.

Нивата на естрогена по време на перименопаузата са нестабилни и варират от много ниски до много високи. Това дестабилизира сърдечния ритъм, което може да предизвика сърцебиене.

Възможно е да е от менопаузата, но...

Обикновено сърцебиенето е безобидно, но то може да сигнализира за сериозни нарушения на сърдечния ритъм или за сърдечно заболяване.
 
Повишената функция на щитовидната жлеза може да засили ефекта на стресовия хормон адреналин в организма, което може да доведе до ускорен сърдечен ритъм или аритмия. Диагнозата се поставя с TSH тест.
 
Когато сърцебиенето се появява без топли вълни или е придружено със замайване или недостиг на въздух е необходим лекарски преглед. Само кардиологът може да установи дали сърцебиенето е свързано с нарушения на сърдечния ритъм. Ако се окаже, че то е свързано с хормоните и менопаузата, обикновено се прилага терапия с естроген. 
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати