27 Април 2024 г. Събота

Найденов предпочитал да го нападат природозащитници, но да спаси гражданите от кучетата

2012-04-10 07:27:09
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че е очаквал не само 50, а поне 100 природозащитни организации да го нападнат след като е подписал промени в Наредбата, които дават възможност за изграждане на приюти, които не са толкова скъпи.

Предпочитам да ме нападат 50 или 100 организации, но да спасим гражданите от нападението на десетките хиляди кучета, обяви Найденов в сутрешния блок на държавната телевизия.

Вчера 50 организации от различни страни му поискаха оставката заради дългогодишното институционално бездействие.

Агенцията по храните не може да стане пъдар на природозащитниците, обясни министърът след като вчера поиска в отговор природозащитниците да се извинят на нахапаните от кучета хора. Природозащитниците твърдят, че заради се пренасят основно при клането на домашни животни, което не се контролирало от Агенцията по храните. 

Сегашната Наредба разрешаваше кучета в приюти да бъдат осиновявани от така наречените надзорници, които веднага ги връщаха на улицата и трябваше да си играем на стражари и апаши. Аз промених тази наредба с ясното съзнание какво ще последва, разказа министърът. Той се зарече да понесе напрежението, създавано и чрез социалните мержи от защитниците на животните в името на това хората без страх да ходят по улиците.

Те не започват със съболезнования за човека, който беше нахапан и почина, а с искане за оставки, коментира Найденов по адрес на природозащитниците. Според него те искат сатуквото да се запази, защото то им позволява да се финансират и съществуват.

Трябва да отворим темата как се финансират тези организации. Същестувнането на проблема оправдава харченето на пари, обясни той.

По думите му с промените в наредбата се разрешава освен сега съществуващите приюти, които били по-луксозни от домовете за деца, да се разреши изграждането и на по-нелуксозни и на депа за временно настаняване, за да може глутниците да бъдат прибрани. Найденов изрично подчерта, че с тези поправки не се променя режима за евтаназия, защото той бил противник на безпричинното умъртвяване.

Земеделският министър съобщи още, че тъй като бездомните кучета създават и здравни проблеми, той пратил писмо на министъра на здравеопазването, с което иска оценка на здравния риск за хората.

Найденов нарече "пълни глупости" твърденията на природозащитните организации, че все още няма регистър на домашните кучета, за което са усвоени пари. Проблемът бил, че повечето общини нямали пари, за да се изгради връзка с този регистър, така че да се обменя информация с ветеринарните лекари, които поставят чипове, и тях. Министърът призова общините да се ангажират със срокове за изграждането на тези връзки, защото в бившата национална ветеринарна служба, има софтуер.

Той обобщи, че вина трябва да усещаме всички, защото проблемът с бездомните кучета съществува от години, а те излизат от нашите дворове и домове.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати