28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов и Първанов овладяват БСП, овладяват и държавата

2012-04-10 06:00:24

"Борисов овладя държавата, ред е на партиите", коментира в "Сега". ГЕРБ се намесва във вътрешните работи на всички политически формации и засега го прави с успех. 

В момента управляващите се включват активно в лидерската битка в БСП, която е най-актуалната политическа интрига. Близките отношения между Георги Първанов и Бойко Борисов никога не са били тайна. В момента двамата работят заедно за овладяването на лидерския пост в БСП. 

След следващите парламентарни избори в НС може да има само три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. И няма да е чудно да се наложи да се прави някаква коалиция на националното съгласие. И може би точно за това Първанов е по-удобният за Борисов лидер на БСП.

ГЕРБ и Борисов отдавна се месят и във вътрешните работи на десните. Столичните сини са изключително доволни от сътрудничеството, което имат с герберите в общината, и дават мило и драго то да се проектира и на държавно ниво. С това сътрудничество герберите определено подклаждат в своя полза огъня на раздора в СДС.

РЗС и "Атака" също се разцепиха не без помощта на ГЕРБ. И най-голямото доказателство за това е фактът, че отцепниците от тези партии в момента осигуряват мнозинство на управляващите в парламента.

"Нямам лидерски претенции", заявява в интервю за "24 часа" Янаки Стоилов, председател на лявото крило в БСП.

"Не съм обладан от лидерски претенции, но имам политически амбиции. Смятам, че съм един от най-убедените и последователни застъпници на леви идеи и политики. Към момента е факт, че на конференциите са направени редица предложения за председател на БСП. Сред тях е и моето име. Приемам това като признание, като възможност, а действията, които ще предприема, ще зависят от това кое е най-добро за БСП в тази ситуация. Защото след конгреса тя може да излезе засилена и мобилизирана, но не по-малка е вероятността да бъде отслабена и разединена", казва 
Стоилов.

Той отбелязва, че БСП се нуждае от убедително спечелване на парламентарните избори. "Ако ние имаме само крехка преднина, а не категорична победа, не ни остава нищо друго, освен отново да се гърчим в обятията на сложна коалиция и отново да търсим оправдания защо не сме изпълнили част от поетите ангажименти", допълва Стоилов.

"ДСБ - партията на страха", коментира "Монитор". Младите десебари, като много други сляпо вярващи в своя кумир, наивно си мислеха, че веднъж напуснали "партията на клиентелистите" (както Иван Костов определи СДС, след като взе всичко възможно от съюза) и създавайки ДСБ, ще възродят десницата и ще си върнат повече от два милиона избиратели, гласували за дясното правителство през 1997 г.

Но постепенно разбраха, че с Костов нямат никакви перспективи, че ще бъдат вечна опозиция на всичко и всички. И всъщност, че ще продължат да работят единствено, за да могат да осигурят няколко места в парламента на Командира и приближените му стари влъхви.

Случващото се в ДСБ идва точно навреме за техния партньор СДС. Там все още умуват дали да запазят "Синята коалиция". Това обаче, което се вижда с просто око, е, че след като цветът на ДСБ го напуска, глупаво би било СДС да се загробва с провалените политици от ДСБ начело с Костов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати