26 Април 2024 г. Петък

БСП вини Андрей Иванов в конфликт на интереси

2012-04-09 13:56:45

Общинска банка отпуснала кредит от 5,93 млн. лева на фирма, която е 100% собственост на Бранимир Мирчев, син на бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Този сигнал за конфликт на интереси извадиха наяве общинските съветници от БСП. 

Общинарите от левицата ще изпратят сигнала до комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси.

Шефът на групата съветници от БСП Жельо Бойчев заяви още, че съветниците ще поискат от кмета на София Йорданка Фандъкова и от председателя на Общинския съвет Елен Герджиков да извършат обстоятелствена проверка по отпускането на кредита. 
 
Самият Андрей Иванов определи обвиненията като поредната политическа инсинуация срещу него и общинските съветници от ГЕРБ, чрез която БСП и нейната градска организация се стреми да реши тежките вътрешнопартийни проблеми.

Според Жельо Бойчев става дума за безпрецедентно ползване на служебно положение. По думите на Георги Кадиев фирмата "96 Агрогруп" ЕООД е подала искане пред "Общинска банка" през 2011 година. Фирмата е собственост на "БМА-2009" ЕООД, чиито едноличен собственик е  синът на Андрей Иванов - Бранимир Мирчев. 

На 30 септември "96 Агрогруп" ЕООД е получила 5,93 млн. лв. при лихва 9,5% със срок за изплащане четири години. Като обезпечение са приети пасища и ниви с обща площ 12 дка в община Нова Загора.  Като обезпечение са били приети и бъдещите машини и оборудване на предприятие за преработка, замразяване и съхранение на зеленчуци и плодове.

Кадиев посочи, че в БСП са получили сигнала от служители от банката, а фирмата, на която е отпуснат заемът, била с оборот от 7000 лева за 2010 година. 

Според Кадиев исканото становище от БНБ, което е задължително при отпускането на заем от над милион лева при поставената под особен надзор "Общинска банка", първо е било отрицателно, но впоследствие е станало положително. 

Съветниците не дадоха точен отговор за това дали кредитът е редовно обслужван, като Кадиев посочи, че това най-вероятно се прави, тъй като кредитът е нов.

В съобщение до медиите бившият председател на СОС побърза да се защити.  Той обяснява, че кредитът е бил стандартен с инвестиционна цел - изграждането на производствено предприятие, с пазарна лихва и отпуснат по стандартните условия на банковата институция.

Парите се усвояват поетапно в процеса на строителство и оборудване на предприятието, което се изгражда в  село Караново, Новозагорско. Неговият предмет на дейност е изкупуването на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци. Предприятието е изградено и в момента е в тестови период, а в него ще бъдат назначени 60 - 70 души персонал, разяснява той. 

Иванов посочва, че то се строи с 80% банково кредитиране и 20% собствени средства. Относно обезпечението на кредита, което според Кадиев е 12 дка ниви и поляни, Иванов посочва, че това не отговаря на истината.

 

Оценката на обезпечението е последователно разглеждана от Кредитния и от Управителния съвет на банката, а има и  становище на БНБ. Конфликт на интереси няма, но независимо от това възнамерявам лично да поискам произнасяне на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, посочва Иванов.

Скандалите около шефа на СОС тръгнаха още в края на 2010 г., когато лидерът на РЗС  Яне Янев го обвини в неправомерно придобиване на около 60 имота.

Тогава Иванов отхвърли обвиненията и обясни, че зад купуването им стоят 120 години трудов стаж – неговия, на родителите му и на съпругата му. Националната агенция за приходите направи проверка, която обаче не установи нарушения.

Андрей Иванов беше сменен като председател на СОС в средата на януари. Сред другите обвинения към Иванов е, че е отговорен за забавянето на връщането на Общинска банка на общината. Офертите по проекта на Столична община за административното обслужване по електронен път пък породиха съмнения, че той е лобирал за определена фирма.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати