Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow България arrow При война в Иран спираме да караме автомобили, обяви Борисов

При война в Иран спираме да караме автомобили, обяви Борисов

  Print E-mail
2012-04-09 11:29:18
източник: news.bg

„Ако се вдигне цената на петрола в света може и да спрем да караме автомобили", заяви премиерът Борисов.
В сутрешния блок на БиТиВи той коментира високите цени на горивата и дали има възможност цената на бензина да достигне до 7 лв.

Премиерът информира, че в сряда на редовното си заседание кабинетът ще вземе решение за строежа на 7 блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй".Според Борисов най-лошият вариант е, ако има война в Иран. Той заяви също така, че сме пазарна икономика и затова държавата не може да регулира цените на горивата.


Енергетиката бе акцент в разговора на водещите с Борисов. Премиерът така се увлече да обяснява за АЕЦ „Белене", че дълго след като темата бе приключила и се коментираха други неща той се връщаше и обясняваше почти всички проблеми на държавата с триадата „Белене - Цанков камък - Водното огледало".

Няма да има недостиг на ток. Произвеждаме двойно повече и ще продължим да изнасяме, заяви премиерът.
Той допълни обаче, че енергийните загуби са големи. България харчи пет хиляди мегавата, а произвежда малко под 10 000.

Много обстойно и с цифри, Борисов стигна до извода, че след години - като заработи 7 блок на „Козлодуй", когато стартира и проектът „Горна Арда", България ще произвежда 13-14 хиляди мегавата, което е предостатъчно и за вътрешно потребление, и за износ.

Борисов обясни още, че няма как намалената цена наприродния газ от Русия (с 11 процента от първи април, б.р.) да се отрази за няколко дни и това да се почувства от потребителите. Той изрази надежда обаче това да се случи скоро.

Премиерът обеща преговорите с Русия за по-голямо намаляване цената на газа да продължат. Борисов разясни как Германия се е справила с посредниците и си е намалила цената на суровината от Русия - след като бившият канцлер Шрьодер е започнал да работи за руснаците. И тук премиерът сподели, че ако президентът Първанов - вместо „да прави партии и да обикаля паланки" - е станал зам. шеф на Газпром и България е щяла да си намали цената на газа.

Премиерът Бойко Борисов коментира нарастващото напрежение по казуса „ОЦК-Кърджали".

„Ако българската държава започне да принуждава фалиралите собственици на фирми с насилие да извършват своята дейност, това значи, че сме полицейска държава. Затова има казуса правова държава. Неслучайно фалитът се обявява от съда, не от премиера.", заяви той.

По думите на Борисов единствената солидарност на държаватае да се дадат на хората по 325 лева. 

„Другият механизъм е да докараме Захариев там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките". 

Близки връзки между ГЕРБ и Захариев обаче бяха отречени от министър-председателя, след като собственикът на предприятието сам заяви, че е спонсорирал предизборната кампания на управляващата партия. Борисов каза, че пари от бизнесмена не са получавани, тъй като Захариев бил покровителстван от Иван Костов и обкръжението около него.

Той допълни, че в момента се водят преговори с кредитори, които да назначат нов мениджър със задачата да изведе предприятието от кризата и да се изплатят заплатите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?