26 Април 2024 г. Петък

При война в Иран спираме да караме автомобили, обяви Борисов

2012-04-09 11:29:18

„Ако се вдигне цената на петрола в света може и да спрем да караме автомобили", заяви премиерът Борисов.
В сутрешния блок на БиТиВи той коментира високите цени на горивата и дали има възможност цената на бензина да достигне до 7 лв.

Премиерът информира, че в сряда на редовното си заседание кабинетът ще вземе решение за строежа на 7 блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй".Според Борисов най-лошият вариант е, ако има война в Иран. Той заяви също така, че сме пазарна икономика и затова държавата не може да регулира цените на горивата.


Енергетиката бе акцент в разговора на водещите с Борисов. Премиерът така се увлече да обяснява за АЕЦ „Белене", че дълго след като темата бе приключила и се коментираха други неща той се връщаше и обясняваше почти всички проблеми на държавата с триадата „Белене - Цанков камък - Водното огледало".

Няма да има недостиг на ток. Произвеждаме двойно повече и ще продължим да изнасяме, заяви премиерът.
Той допълни обаче, че енергийните загуби са големи. България харчи пет хиляди мегавата, а произвежда малко под 10 000.

Много обстойно и с цифри, Борисов стигна до извода, че след години - като заработи 7 блок на „Козлодуй", когато стартира и проектът „Горна Арда", България ще произвежда 13-14 хиляди мегавата, което е предостатъчно и за вътрешно потребление, и за износ.

Борисов обясни още, че няма как намалената цена наприродния газ от Русия (с 11 процента от първи април, б.р.) да се отрази за няколко дни и това да се почувства от потребителите. Той изрази надежда обаче това да се случи скоро.

Премиерът обеща преговорите с Русия за по-голямо намаляване цената на газа да продължат. Борисов разясни как Германия се е справила с посредниците и си е намалила цената на суровината от Русия - след като бившият канцлер Шрьодер е започнал да работи за руснаците. И тук премиерът сподели, че ако президентът Първанов - вместо „да прави партии и да обикаля паланки" - е станал зам. шеф на Газпром и България е щяла да си намали цената на газа.

Премиерът Бойко Борисов коментира нарастващото напрежение по казуса „ОЦК-Кърджали".

„Ако българската държава започне да принуждава фалиралите собственици на фирми с насилие да извършват своята дейност, това значи, че сме полицейска държава. Затова има казуса правова държава. Неслучайно фалитът се обявява от съда, не от премиера.", заяви той.

По думите на Борисов единствената солидарност на държаватае да се дадат на хората по 325 лева. 

„Другият механизъм е да докараме Захариев там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките". 

Близки връзки между ГЕРБ и Захариев обаче бяха отречени от министър-председателя, след като собственикът на предприятието сам заяви, че е спонсорирал предизборната кампания на управляващата партия. Борисов каза, че пари от бизнесмена не са получавани, тъй като Захариев бил покровителстван от Иван Костов и обкръжението около него.

Той допълни, че в момента се водят преговори с кредитори, които да назначат нов мениджър със задачата да изведе предприятието от кризата и да се изплатят заплатите.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати