27 Април 2024 г. Събота

Правителството да изготви авариен икономически план, препоръчват експерти

2012-04-09 11:26:23
Правителството няма изготвен план за действие, в случай че икономиката нарасне с по-малко от предвиденото, а външните рискове пред нея се запазят и се стигне до рецесия. Трябва спешно да се набележат мерки по отношение на бюджета при такъв негативен сценарий, смятат икономистите от Macro Watch, които участваха в неделя в дискусия "Състояние на икономиката 2012", съобщи "Капитал Daily".

Според експертите навлизането на еврозоната в рецесия вече се отразява негативно на България. В подкрепа на тази оценка са и статистическите данни, оповестени в петък, според коитонякои производства са се свили с двуцифрен ръст през февруари на годишна база. 

"Рисковете от ново обостряне на дълговата криза в еврозоната и по-нататъшен ръст на цените на петрола остават високи, а тяхното материализиране може допълнително да забави растежа ни", подчертават икономистите.

Макроикономистите са на мнение и че отрано трябва да се подсигурят нужните за изплащането на дълга през януари 2013 г. близо 3 млрд. лв., а също и за покриването на заложения в бюджета дефицит от около 1.1 млрд. лв. 

Според икономиста от Института за пазарна икономика Десислава Николова натрупаният за януари и февруари дефицит от 565 млн. лв. надхвърля половината от заложеното. 

Според Димитър Чобанов, преподавател в УНСС, дефицитът ще нарасне до 2.02% от очаквания БВП, което е над заложеното от фискалния пакт равнище от 2 процента. Затова икономистът препоръчва да започне незабавно съкращаване на разходите, като се започне от текущите, а ако това не е възможно, да се пристъпи към капиталовите.

Икономистите от Macro Watch предупреждават, че подобни големи еднократни плащания като това, което предстои през януари по дълга, излагат на риск стабилността на икономиката и препоръчват в бъдеще подобни плащания да се избягват.

Георги Ангелов от "Отворено общество" посочи, че е дълговете на държавните компании също не трябва да се пренебрегват и е добре да се създаде техен регистър. По данни, цитирани от него, към края на януари държавният дълг възлиза на 11.68 млрд. лв., от които вътрешният дълг е в размер на 4.92 млрд. лева.

Парламентарните избори през следващата година също поставят рискове пред икономиката, като например намерението на финансовия министър да се търсят средства за вдигане на пенсиите с над 4 на сто. Икономистите препоръчаха политиците да не се поддават на предизборния натиск за увеличаване на харченето и вместо това да съкратят разходите още тази година. 
В дискусията "Състояние на икономиката 2012" участваха Георги Ангелов (институт "Отворено общество"), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Димитър Чобанов (УНСС) и Десислава Николова (Институт за пазарна икономика). 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати