25 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов: Аз съм успешен партиен лидер, Станишев не е и боец

2012-04-09 10:50:52

Интервю на Георги Първанов – президент на България 2002- 2012, за Илиана Беновска, „Радио К2”. Actualno.com публикува част от разговора, предоставен ни от медията.

Илиана Беновска: Добър ден, г-н президент! Възможно ли е и как БСП, първо, да се върне на власт? И второ, БСП и ново правителство, начело с Георги Първанов, да оглавят България?

Георги Първанов: Добър ден! Започвате с провокативните въпроси! Да, възможно е и това е моята прогноза, но това няма да стане автоматично, няма да стане от само себе си. За съжаление, някои мой съратници мислеха, че “Бойковата зима” автоматично ще ни доведе на власт. Вижда се, че това не се случва, че ние не сме скачени съдове. Вижда се, че ние просто трябва да си го извоюваме - с идеи с алтернативна политика, в битка, демонстрирайки сила, показвайки на хората, че в нас е перспективата. Перспективата е ключовата дума, която може да събере около нас подкрепа, защото хората са отчаяни, те могат да издържат още, но да знаят, че това е в името на нещо добро, което ще се случи.

 

Илиана Беновска: Г-н Първанов, искам да Ви попитам имате ли отговор, защо заради власт, някои субекти в България са готови на всичко? Какъв е Вашият анализ, след толкова години в политиката и като партиен човек, и в президентството?

Георги Първанов: Вероятно отговорът е индивидуален и не могат да се правят генерални заключения, но една от причините е народопсихологична. В България се успява главно чрез власт, в България няма много успели хора в бизнеса, в науката, тук-там в духовната сфера като цяло. Така, че най-лесния начин е да присъстваш във властта, там сигурно “капе”, ако не и повече.

Илиана Беновска: Преди конгреса на БСП и в подножието на следващите парламентарни избори ще се “съблечете ли гол”, образно казано? И ясно да заявите, кои са Вашите качества, контакти, знания и опит, които ще са полезни на БСП и на България, за да Ви изберат първо - за водач на БСП и евентуално, второ - да оглавите едно следващо правителство като министър-председател?

Георги Първанов: Аз държа на дискретността, държа всичко лично да бъде запазено. Затова, както виждате, не спекулирам, не правя PR от семейството си, от хубавите неща, които се случват около мен. От политическа гледна точка винаги съм държал на прозрачността, защото от опит знам, че рано или късно всичко излиза наяве. По-добре да е по-рано, да е по твоя инициатива, а не в резултат на журналистически изследвания или пък - още по-лошо, разкрития на политическия опонент. Що се отнася до това кой и как би оглавил, би реализирал едно ново управление, в това число и на най-високото равнище, това се определя от спечелилата партия на съответните форуми, от това дали ще има коалиция. Аз съм бил свидетел на такива коалиционни разговори и знам, че това е един изключително труден процес, който практически е вадил от играта мнозина и като личности, и като партия.

Илиана Беновска: Все пак не ми отговорихте, кои са Вашите качества, по Ваша преценка, Вашите знания, контакти и опит, които Ви правят конкурентноспособен за лидерския пост, първо - в БСП? Вашата самооценка ме интересува.

Георги Първанов: Аз вече съм доказал и нека не звучи нескромно, че съм един успешен партиен лидер. Не забравяйте, че взех БСП от едно много тежко положение, от минус, за да я доведа до поредица от победи. Създадох най-голямата коалиция в България, тоест, моята политика е била винаги да обединявам, да разширявам полето на подкрепата за моята партия. Мисля, че и като президент натрупах доста опит, международни контакти, влияние в редица социални и професионални среди, които се надявам да бъдат използвани за каузата на партията и на нацията като цяло.

Илиана Беновска: Ще имате ли смелост да ни предупредите за някои свои слабости или скрити страни? Казахте, че държите на дискретността.

Георги Първанов: За тези десет години би трябвало да “лъснат”, ако има, такива непреодолими дефекти и слабости, които биха влезли в открит конфликт с характера на длъжността. Разбира се, президентската длъжност предполага едни качества, а премиерската - други. Аз отново искам да кажа, не се натискам за премиерското място, но за мен е кауза да върна БСП начело на класацията и БСП да бъде доминиращия фактор в бъдещото управление.

Илиана Беновска: Все пак, само изтъкнахте добрите си страни. Кажете поне нещо, което според Вашата оценка имате още да до изработите в себе си? Може и да е шеговито дори!

Георги Първанов: Доверчив съм. Една от причините да страдам и до ден днешен е това, че лесно се доверявам, не казвам подвеждам, но никога не подхождам с предубеденост към хората. Внимателно оглеждам кадрите, с които работя. Винаги съм се стремял да правя силни екипи. Винаги съм се стремял да намеря по-добрите от мен, като юристи, като икономисти и от това съм печелил. За това някои сега ревниво намекват, че има мои хора във всички структури на държавата, но то е, не защото аз съм ги уредил, а защото те са доказани в своите среди. Тази доверчивост наистина и до сега ми носи ядове!

Илиана Беновска: Но няма да се откажете от нея?

Георги Първанов: Не, късно ми е, вече съм на такава възраст, че по-добре да запазя това си качество.

Илиана Беновска: Както и Вие подчертахте, идва време за тази лидерска битказа в БСП със Сергей Станишев. В състояние ли сте обективно да очертаете неговите качества и недостатъци? На човека, който в момента е президент на ПЕС и е лидер на БСП.

Георги Първанов: Г-н Станишев има много добри качества на международник. Аз съм го съзрял, може би първи или поне един от първите. Нека да не забравяме, че той беше с мен на всички мои външни визити, като партиен лидер. Добре помня редица срещи и разговори и във ФРГ, и в цяла Европа, на които той се представяше много убедително. Бях убеден, че той ще достигне високи европейски върхове. За недостатъците няма да говоря, стремя се да запазя коректния тон.

Илиана Беновска: Все пак, нека да не очертаваме идеалистични образи, като в приказките. Казахте за себе си, кажете и за него. Какво според Вас трябва да доизработи в себе си?

Георги Първанов: Мисля, че лидерът на БСП трябва да бъде последователен боец, когато става дума за ролята на опозиция.

Илиана Беновска: Не е последователен или не е боец? Или?

Георги Първанов: Мисля, че не му достигат качества и в двете посоки.

Илиана Беновска: След като престанахте да бъдете президент, след изтичането на втория Ви мандат, Вие ярко идентифицирахте министър-председателя Бойко Борисов като свой най-голям идеен противник и политиката на неговата партия ГЕРБ, като най-вредна за България през последните двайсет години. Можете ли да характеризирате системно, десет недостатъци на Борисов и десет недостатъци на управлението на ГЕРБ?

Георги Първанов: Борисов, който е един действително решителен и като човек, вече и като политик, няма системност в своето поведение и работа, най-вече като министър-председател. Той не прави необходимото, за да влезе в дълбочина на проблемите, допускам, че често пъти го подвеждат. Един премиер и един управленец трябва да може да взема информирано решение, той трябва да се запознае с широк кръг експертизи, често пъти противоречиви. Аз самият съм възлагал на хора с различно мнение да разработват своите позиции, за да избера между тях. Нямам усещането, че Борисов го прави, той успешно гаси пожари, но това не е достатъчно.

Илиана Беновска: Красимир Велчев каза, говорим ли за Бойко Борисов, говорим за “Той” с главно “Т”. Анализирайте и онова, което се пренася в политиката на ГЕРБ. Кое Вие не одобрявате? Срещу какво се противопоставяте? Минаха вече две години и осем-девет месеца.

Георги Първанов: Това, ако беше произнесено през 50-те години, щеше да бъде един обикновен култ към личността. Сега просто звучи смешно! Проблем на ГЕРБ, проблем и на държавата е, че един човек трябва да взема решенията и той не винаги би могъл да ги взема успешно. За това сега, когато бяха уволнени двама министри, аз твърдя, че вината не е на министрите. Вината си е на премиера, защото, когато премиерът не е дал мандата, когато не е определил рамката на здравната или на енергийната политика, когато дава ежедневно противоречиви мнения и становища, не можем да се сърдим на министрите. Никой министър не би могъл да се оправи. Ето, това е един голям дефект. Там няма никой. Никой не смее да предприеме действието, да вземе решението в парламентарната група, а още по-малко в Министерски съвет. Може би, с изключение на Цветанов и Дянков, които си позволяват малко по-голяма волност. Всички други са функция на настроението на премиера.

Илиана Беновска: Той какво е виновен, че те му се “подчиняват и нямат своя физиономия”?

Георги Първанов: Виновен е, отговорен е, че е създал такъв климат. Никога не бих заложил на такъв климат на работа в екипа, с който работя, защото това обрича и самия мен. Ако всяка моя дума се приветства, всяко мое решение се оценява позитивно, значи нещо не на ред. Тогава действително ще “гърмят бушони”, непрекъснато. Ще имаме не четири, а четиринадесет здравни министри и в крайна сметка, ще направим равносметката за провала на здравната реформа.

Илиана Беновска: Вие, г-н Първанов, оценявате ли някоя от политиките на ГЕРБ като успешна, до тук, в някоя от областите?

Георги Първанов: Трудно ми е да кажа безусловно. Не се сещам за някое министерство, което да е заработило мощно, на пълни обороти с ясна перспектива. Вие, знаете моите спорове, още като президент. Сега мога да кажа, вече от дистанцията на времето: външната политика е един провал - Катар, Тунис, това са само елементи от една верига, брънки от серията доказателства, които показват, че там нещата не вървят.

Илиана Беновска: Да де, ама Хилъри Клинтън долетя в България по Нова година?

Георги Първанов: Нищо по-естествено от това, на четири години, държавният секретар да посети съюзническа страна. Все пак, не забравяйте, че в предишните години, включително и по мое време, не само, че аз летях отвъд океана, но и президентът Буш беше тук, срещахме се и по други поводи. Не се самоизтъквам. Искам да кажа, че тогава дипломацията беше много по-активна. Сега на Борисов не му уреждат нормални, официални визити в Европа. Отдавна той не е посещавал официално водеща европейска страна, което е ранг, което е признание. Тези обеди, инцидентни посещения, не само, че не са на ниво, те подсказват едно подценяване. Не е виновен самият премиер, тук е виновна дипломацията и нейният ръководител.

Илиана Беновска: Тази оценка за външната политика на правителството на Бойко Борисов само Ваша ли е, или се базира и на споделени разговори с ръководители на европейски държави или политици?

Георги Първанов: Аз съм бил президент десет години и не очаквайте от мен да се позова. Не е коректно да намесваме нашите външни партньори, но техните оценки прозвучаха. Вижте, последният доклад на ЕК, той е по-тежък от всеки друг. Включително и с разширяването на полето на мониторинга с включването на темата “избори”, с фалшификациите. Вижте темата “Шенген”, колко мъчително се предвижва. Стоим зле! Това е още един провал лично на Борисов, който дойде в името на голямата идея да избистри, изчисти образа на България в Европа. Това не се случва и аз го казвам не със злорадство, а със съжаление. Знам, че такива дефекти, деформации в образа на България няма да се оправят в рамките на едно-две правителства. Истината е, че и ние от България, било то от опозицията, било то от граждански структури, медии, обичаме да се топим навън. Изпитваме някакво особено чувство, което не е характерно за останалите европейски нации.

Илиана Беновска: Казахте, че Бойко Борисов умело гасял пожари. Аз пък ще Ви кажа, че той умело печели с картата “аз съм момче от народа”. Вие също печелите от това, „че сте един от нас”. Има ли прилики между вас двамата? Той каза скоро в Кърджали на среща с металурзите от ОЦК, след като започна изплащането на социални помощи за работниците: “Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”. Анализирайте тази реплика и цялото това поведение. Това умели управленски ходове ли са, PR ли е или е нещо друго?

Георги Първанов: Аз съм израснал в среда, в условия, които със сигурност са били по-тежки от тези, в които е израснал Борисов, но никога не сте ме чули да спекулирам, да заигравам с тази тема. Разбира се, и до сега, мога да седна в селската кръчма и надявам се, в европейски двор, имам предвид кралски двор. Връщайки се към конкретния повод, в Родопите станаха неща, които трябва да бъдат погледнати извън заиграването с хората. Там бяха дадени пари на ръка. Не коментирам до колко е законно. Разбира се, винаги е добре да се помогне на хора в беда.

Илиана Беновска: Те сигурно ще се приспаднат от евентуална сделка по придобиването на “ОЦК Кърджали” от нов собственик?

Георги Първанов: Нямам представа, каква схема ще бъде измислена, но както виждате, хората отново са на улицата. Техният проблем не само, че не е решен, той придобива нова острота една седмица по-късно. Второ, хайде да си представим колко стотици или хиляди предприятия в България не плащат на работниците си месеци наред. Това означава ли, че сега тези работници трябва да седнат да пишат молби и Бойко Борисов да тръгне да раздава пари на ръка, на всеки един от тях? Това ли е държавническото, като визия и като поведение?! Затова аз твърдя, че на държавата й трябва не шериф, а стопанин, който да е помислил тези неща далеч преди това. Понеже стана дума за случая в Родопите и този нашумял собственик Захариев. “Захариевци” има много в България, заради това аз си позволявам да лансирам една идея, която може да стане ключова за едно бъдещо лявоцентристко управление. Да бъде направен много строг, професионален, отговорен преглед на приватизационните сделки, на изпълнението на поетите ангажименти в приватизационните договори. И там, където има случай като “Захариев”, да се търси една наистина тежка санкция, за да не реагира държавата и правителството, тогава, когато хората са вече на улицата.

Илиана Беновска: Да де, ама Тройната коалиция не направи това?

Георги Първанов: Да, и това е проблем. Тройната коалиция имаше комфорт, по-добри икономически и социални условия. Тройната коалиция си позволи да прави социална политика, което аз приветствам и оценявам високо. Едва ли някой в близките десет години ще може да си позволи това, най-малкото поради липса на ресурс. Повишените два пъти и половина пенсии, грижите за майките с деца и семействата, може би, заради това, някои такива неща бяха пренебрегнати. Аз имах една много по-радикална идея. Това е идеята за икономическите досиета и тъй като никой не се хвана, и може би няма да съберем ресурс и воля да го направим, да започнем с нещо, което е съвсем конкретно. Тези приватизационни сделки са част от икономическите досиета, в крайна сметка.

Илиана Беновска: След година и половина, ако имаме кампания за лявоцентристко управление, оглавено от БСП, и ако Вие сте начело на БСП – доста условности - дали във вашата кампания, пък и сега на конгреса на БСП - биха могли да прозвучат следните реплики:

„Страдаме от тежка икономическа и политическа криза. Неработещите предприятия са обрекли своите работници на безработица, бедност и загуба на лично достойнство. Трябва да действаме днес, за да запазим утрешния ден. В тази сегашна криза държавата не може да бъде решение на проблема; държавата е проблемът. Ако никой сред нас не е способен сам да управлява себе си, тогава кой сред нас има способността да управлява други хора? Не правителство е създало държавата; а народът е създал правителство.”

Георги Първанов: Тук има много понятия, някои от които са взаимно противоречиви. Аз схващам едно от тях. Това е ролята на държавата. Ние водехме много тежки спорове в началото на прехода, къде е държавата, дали тя изобщо има място в целия либерален икономически процес, дали не трябва да е просто “нощен пазач”, каквото е либералното виждане. Нещата се промениха в условията на кризата. Да, в България е тежка криза, както в Европа! България е и в криза на управлението, което е още по зле. В този смисъл държавата трябва да влезе в своята активна, регулативна роля, не администрираща, не потискаща. Сега без да е регулатор, държавата е потискащият фактор, спрямо бизнеса. Това е парадокса! Нещата са разменени по един неработещ начин.

Илиана Беновска: Искам да ви подскажа, че това са реплики от първата президентска реч на президента Рейган, когато той през 80-те успя и политически, и икономически да закрепи нацията. След тези реплики са произтекли конкретни действия. В крайна сметка Вие, нали, искате да застанете начело на БСП и на едно евентуално правителство, за да действате?

Георги Първанов: В своята икономическа и изобщо, в своята стратегическа визия, БСП трябва да определи ясно ролята на държавата. Механизмите, лостовете, чрез които държавата ще решава проблемите. За да стигнем до това, ние трябва да определим приоритетите, аз се опитвам да формулирам точно това. От една страна, тези в икономическата сфера. Не случайно днес започнах с темата за енергетиката, която за мен е ключовата, която е локомотива. В следващата седмица ще напиша нещо за новите технологии, след това ще отидем на земеделието, което е традиционен наш отрасъл. Но, толкова! Прав е Лютви Местан, доколкото помня, с репликата “когато има прекалено много приоритети, те вече не са приоритети”

Илиана Беновска: С Вашата експертиза, г-н президент, кои области бихте реформирали и за какъв реален резултат? За какво бихте призовали народа да му кажете: “Аз предлагам само работа до кръв, с мъки, сълзи и пот”, цитирам Чърчил?

Георги Първанов: Нещо подобно казвам, цитирайки Чърчил, на всяка своя среща в провинцията.

Илиана Беновска: Понеже виждам, че стигате до остротата, Ви задавам толкова остро въпроса.

Георги Първанов: Не бива БСП да обещава повече, извън онова, което може да постигне с оскъдния ресурс, с който ще разполагаме. Много честно трябва да направим оценката, експертизата. В същото време, очакванията към нас ще бъдат свръхпрекалени. Бойко Борисов никой не го пита, защо две години и половина не са индексирани пенсиите. Пенсионерите няма да дадат не сто дни, а една седмица на БСП и на третия ден ще питат “Ало, вие, от любимата партия, защо не вдигнете пенсиите?”.

Илиана Беновска: И заплатите, и социалните надбавки, и отпуските и т.н.

Георги Първанов: И все пак, ако зависи от мен, бих поставил в центъра здравеопазването и образованието, като ключови приоритети. Загубеното време тук вече е фатално, демографската криза прерасна в катастрофа. Ако не е ясно как преструктурираме и финансираме тези два отрасла, какъв социален статус придобиват двете социални съсловия, то наистина ние сме обречени!

Илиана Беновска: За да поставите в центъра здравеопазването и образованието трябва да имаме работеща икономика. Вчера бизнесът призова към по-малко популизъм и повече придържане към принципите на дясната политика за увеличение на доходите и подобряване на бизнесклимата в България. Виждате ли едрия бизнес и като свой партньор?

Георги Първанов: Без съмнение! Аз винаги съм казвал, че за да има активна социална политика, трябва да има работеща икономика. Няма какво да преразпределиш, ако то не е произведено. Мина онова време, когато можеше да се печатат пари. Въпреки всичко и бизнесът, и държавата трябва да държат сметка за социалната цена. Ако ние инвестираме в доходите малко повече, това означава повече потребление и повече нужди за производството. Това е един омагьосан кръг. Това е теория, не съм го измислил аз, а тази теория работи сега в Европа.

Илиана Беновска: Можете ли да анализирате вчерашния ход на Валентин Златев, генералния директор на “Лукойл -България”, който се срещна с министъра на ИЕТ Делян Добре, за да обсъждат мерки за горивата. Това загриженост на едрия бизнес за правителството ли е или е ход срещу правителството?

Георги Първанов: Първо, понеже стана дума за моите контакти с бизнеса, може би, последната ми среща беше с представители на отделните бизнес организации по повод на един закон, който аз върнах. Той лишаваше БТТП от участие в социалния диалог. Още тогава видях един стремеж на правителството да подрежда бизнеса, съобразно собствените си критерии и позиции. Дори и КРИБ, които минават за по-близки до правителството, излизат с едно радикално предложение.

Илиана Беновска: Защо да минават за по-близки? Как може едрия бизнес да е близък до властта?

Георги Първанов: Такова е впечатлението. Виждал съм много пъти премиера Борисов на техни форуми. Те при него. Диалогът е активен. За разлика от други организации, които са изтикани в периферията. Не искам да заигравам с тази тема. Не искам да ги деля.

Илиана Беновска: Едрият бизнес отива при правителството и казва “повече грижа за икономиката и да помислим за цените на горивата”. Докъде този ход е благороден и загрижен? Доколко това не е в предмостието на следващите парламентарни избори – ние бяхме загрижени за държавата, то правителството не направи нищо?

Георги Първанов: Моето впечатление от вчера е, че бизнесът - а в лицето на “Лукойл”- прави своя ход. От тук нататък на ход е правителството. Да видим дали то ще даде своя принос за решаването на този наболял проблем с цените на горивата. Аз съм “ЗА” да има надпреварване, пък и то да става пред очите на хората, да не е в резултат на тайни договорки. Нека изчакаме отговора на правителството и тогава ще можем да коментираме по-обстойно.

Илиана Беновска: Кажете ясно, г-н Първанов, ще се явите на състезанието за лидер, ще Ви издигнат кандидатурата? Така ли е ?

Георги Първанов: Казал съм го отдавна, потвърждавам категорично!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати