16 Април 2024 г. Вторник

Борисов за горивата: Имаме достатъчно залежи на това, което ни трябва

2012-04-09 06:53:12
Щастлив съм, че проучванията показват, че имаме достатъчно залежи на това, което ни трябва и то не е шистов газ. Това каза в интервю за Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов, докато говореше за високите цени на петрола и горивата.

Той отказа да даде повече подробности за това, залежи на каква суровина имаме, тъй като бил обещал на енергийния министър да не разкрива нищо предварително. Борисов само добави, че трябва да падне забраната за проучвания, които касаят находища за горива различни от шистовия газ.

Премиерът не изключи възможността бензинът да стигне и 7 лева за литър, ако в Иран започне война. Борисов добави, че всички предлагани от "Лукойл" мерки могат да свалят цените с 3-4 стотинки на литър и няма смисъл те да се приемат. Той изрази надежда, че скоро парното и газта за бита ще е поевтинеят, заради новите цени на синьото гориво, договорени с "Газпром".

България изнася и ще продължи да изнася ток, независимо от решението за Белене. Твърденията, че ще внасяме от Турция са неверни и само плашат хората, каза премиерът.

"Всичко е математика", добави той и обясни, че в момента България произвежда 10 000 мегавата електричество, а потребява 5000 мегавата. Изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", за което кабинетът ще вземе решение в сряда, пускането на нови мощности в Марица изток, присъединяването на източници на алтернативна енергия и разширяването на проекта Горна Арда ще гарантират достигане на общо производство от 13 -14 000 мегавата електричество, изчисли Бойко Борисов.

Недосегаемите

Нито един министър на БСП, ДПС, НДСВ не може да бъде подведен под отговорност, каза още министър-председателят. По думите му причината за това е закон за амнистията, приет от Тройната коалиция, който освобождава от отговорност предишните управляващи.

В отговор на въпрос, премиерът обясни, че държавата не може да направи нищо повече за работниците от ОЦК Кърджали. "Ако започнем да принуждаваме частници и собственици на фирми насила да си вършат своята дейност, това би означавало, че сме полицейска държава. Не случайно фалитът, се взима решението и се обявява в несъстоятелност от съда. Не от прокурор, не от полицай, не от премиер, а от независимия съд", посочи Борисов.

Той уточни, че протестиращите нямат право да затварят пътища и гранични пунктове, като ако искат да покажат недоволството си да блокират къщата на Валентин Захариев (собственикът на комбината).

Валентин Захариев е покровителстван от Костов и компания, които му дадоха всички тези предприятия, каза премиерът. Борисов обяви още, че законът за конфискацията ще бъде приет и му е интересно кой друг, освен депутатите на ГЕРБ, ще го подкрепят

Толкова можем


По повод престъпността в селата премиерът каза, че единственото решение е да се увеличи броя на полицаите, за което няма ресурс. "75-85% от инвестициите са в София. Ако имаше инфраструктура ситуацията щеше да е различна".

Борисов не приема вариант да се разширят правата за защитаване на имуществото, защото "и едните и другите" (жертвите и престъпниците, б. а.) са български граждани.

"Толкова можем, имаме три приоритета - инфраструктура, съоръжения, най-ниски данъци, не трябва да се разпиляване", така премиерът обясни невъзможността на правителството да се справи с битовата престъпност.

По повод проблемът с уличните кучета, Борисов смята, че той съществува заради либералното и толерантно отношение към животните и намесата на екоорганизациите. Премиерът посочи, че като кмет е успял да намали популацията до 9000 животни, като всяко куче, проявило агресивност е било евтанизирано.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати