26 Април 2024 г. Петък

Цветанов за съда, ромите, престъпността и премиера

2012-04-09 05:31:40
Навръх рождения и именния си ден вътрешният министър Цветан Цветанов коментира отношенията на МВР и съдебната система, борбата с организираната престъпността, както и личните си отношения с премиера Бойко Борисов.

През цялото предаване на ТВ7 водещият Николай Бареков споменаваше, че накрая Цветанов ще получи изненада. Подаръкът се оказа торта с ликовете на премиера и на Цветанов. "Нямаше как да минем без Бойко", възкликна Бареков и уточни, че снимката е запечатала момента, в който Цветанов подарява на Борисов часовника си в изборната нощ. Поводът беше бас, че Йорданка Фандъкова ще спечели изборите за кмет на София още на първи тур.

В останалата част от предаването Цветанов коментира злободневни теми. "Ние сме институции, които трябва да работим заедно - съдът и правоохранителната система са като скачени съдове, защото, ако нямаме адекватно правораздаване, няма как да имаме нормална демокрация", заяви той по повод подхвлърлящите се нападки между него и представители на съда от началото на годината. Той имаше пререкания със съдия Мирослава Тодорова, която днес той нарече "приятел в кавички".

Цветанов пак нападна съда. "В много от случаите едни и същи лица ги задържаме многократно, но поради едни или други обстоятелства те биват освобождавани с промяна на мярката, бавен съдебен процес, който не приключва в рамките на един нормален законоустановен срок. И това дава възможност на тези хора да се чувстват недосегаеми", каза той.

Според него и като политици, и като правоохранителна система винаги МВР е на първата линия и "ние разговаряме с хората, било с жертвите, било с последствията, които има дадено престъпление". "За съжаление обаче не винаги сме чути и някой път се възприема това като опит за конфронтация", добави вицепремиерът по темата за съдебната система.  

Вътрешният министър съобщи още, че европейски спецслужби са блокирали сметки със 100 милиона евро в банки на стария континент на български трафиканти на кокаин. "Българска група е трафикирала 10 тона кокаин са установили наши и европейски полицаи, а операцията приключи съвсем наскоро", посочи той.

На въпрос от зрител дали босовете на организираната престъпност са намалели, той отговори: Те са намалели и голяма част от тях са неутрализирани, като българската полиция освен това разчита и на евроатлантическите партньори.
 
По повод делото с групата за отвличания "Наглите" вътрешният министър изрази надежда да може да се стигне и до други лица от групата за отвличания. Той не посочи дали има заподозрени за лидерство на групата.

Зрителите бяха задали няколко въпроса за битовата престъпност. По думите му МВР прави всичко възможно. Такъв вид престъпления често се извършват от нискограмотни и необразовани хора, каза той по темата, но не влезе в детайли.

Цветанов отговори кратко и на зрителски въпрос за подслушването. Никой не е подслушван, ако не е заподозрян в престъпления, заяви той. Бареков припомни позицията на лидера на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров, че бил подслушван. Всички са равни пред закона и ако той е подслушван, значи е заподозрян в престъпление. Ако не е - нека да няма притеснения, обясни Цветанов.

Имате троен празник, защото днес е международният ден на ромите, а вие оглавявате Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, заяви водещият по темата с битовата престъпност. "Проблемът с ромите не е от днеска или от вчера.Изпуснаме много ценни години, за да се фокусираме върху интеграцията на ромите", отвърна Цветанов. След това заяви, че проблемът щял да се реши с образование на ромите.

"Политката, която се водеше досега, е само тези хора са бъдат използвани по изборите. За политиците беше угодно да има част от обществото, които да са в угода за тях", откри вицепремиерът. След това обясни, че в ромските квартали най-честите престъпления са лихварството, а откривали и "бушони в ДДС измамите".

Последните въпроси на Бареков бяха свързани с личните отношения на Борисов и Цветанов. Кога през деня премиерът ви звъни първо и последно, попита водещият. Вътрешният министър отговори, че най-рано Борисов му е звънял в 6.30ч., а най-късно около 00.30ч. Познаваме се от 11 години, а от 2005 г. имаме партия, така че семейството ми е свикнало, добави той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати