24 Април 2024 г. Сряда

Фандъкова готви ново презониране на София

2012-04-08 14:43:10

"Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

По думите й комисията, която подготвя предложението, е в края на процеса, "който ще е съобразен с действащото законодателство - Закона за устройство на територията на Столичната община, Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси".

Според Фандъкова презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между отделните зони ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии и  основни булеварди.

Столичният градоначалник подчерта, че е предвидено данъците да намаляват плавно от центъра към периферията.

По думите на Фандъкова предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона.

"Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат", призна столичният кмет.

Фандъкова припомни, че единственото засега зониране на София е направено през 1998 година, но вече в града има различни критерии за оценка на всеки район – метро, улична мрежа и социална инфраструктура.

Като сравнение Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура.

 

"След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян. За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи", заяви още Фандъкова.

Dnes.bg припомня, че през март 2011 година избухна сериозно недоволство от готвеното презониране на София, което доведе до оставката на заместник-кметът Минко Герджиков.

"Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе преди повече от година Фандъкова и обеща повече прозрачност при този процес в бъдеще.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати