28 Март 2024 г. Четвъртък

Атанасова обеща нови възможности за специализации за младите лекари

2012-04-07 15:51:47
Младите лекари у нас ще имат скоро нови възможности за специализации. Това обеща във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. 

Да се даде възможност на младите лекари да специализират в местата, в които работят. Мисля, че това ще реши един от основните проблеми и ще задържи все повече лекари в България, каза Атанасова.

До началото на април тази година Българският лекарски съюз е издал 139 сертификата за работа в чужбина на български лекари, а през миналата година 590 лекари са напуснали България, каза междувременно д-р Димитър Ленков, главен секретар на съсловната организация. Към момента лекарите в страната са близо 31 хиляди, като не повече от 24 хиляди действително работят пряко медицина, посочи Ленков. 

Министър Атанасова посочи още, че проблем за сектора остават здравно неосигурените, чийто брой по последни данни е 1,2 милиона души. За големите средства, отделяни за лечение в чужбина, министърът коментира, че работи активно да започне привличане на световноизвестни специалисти, които да идват в страната и да обучават наши лекарски екипи, а те в бъдеще да поемат пациентите.

Тя съобщи, че правителството отпуска за здравеопазването допълнително 147 милиона лева европейски средства по програмата за регионално развитие. Атанасова посочи, че вече е готова и се обсъжда наредба 34, която дава възможност лекарите в Спешната помощ да специализират не само "Спешна медицина", но и във всички специалности.

Според новия здравен министър клиничните пътеки не са добри и са достатъчно компрометирани, но вече са изпуснати 3 години за въвеждането на диагностично свързаните групи и това няма да стане до края на този мандат на кабинета. 

Що се отнася до националната здравна карта решението за създаването й е обжалвано във ВАС. Причината е незаконосъобразност. Тя е незаконосъобразна поради неучастие на пациентските организации при създаването й. И в момента сме на етап отначало, допълни Атанасова.

Атанасова се срещна с родители на деца с редки болести и им обеща проверка и съдействие по поставените от тях проблеми. Министърът откри в университетската болница „Света Марина” лаборатория по молекулярна патология и обновената клиника по вътрешни болести в многопрофилната болница „Света Анна”.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати