24 Април 2024 г. Сряда

И вярата е важна, смята Бойко Борисов

2012-04-07 06:46:23

Премиерът Бойко Борисов нарежда на областния управител на Хасково Ирена Узунова с пари от дарителския фонд веднага да започне ремонт на църквите в село Бисер и село Лешниково, пострадали от наводненията. 

Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание. Според премиера вярата била също толкова важна, колкото и възстановяването на домовете на хората. Двата процеса трябвало да вървят паралелно.

Пред министрите Узунова докладва, че никой не се занимавал с църквите в с. Бисер и в с. Лешниково. Имало проблем и с документите за собственост на двата храма.

Църквата в Лешниково е на 134 години, тя трябвало да бъде възстановена, а църквата в село Бисер е 100-годишна и имала нужда от ремонтно-освежителни дейности.

Узунова се оплаква, че много трудно контактувала по тази тема с кмета на Харманли, но се надява „чрез отците, които работят и обслужват тези църкви, да постигнем нещо“.

„Остави го кмета на Харманли. От това, което видях – покривът, мазилката на църквата, всичко беше паднало. Отиваш, срещаш се с отеца, наемате му една фирма и й прави ремонт. Вие няма да изписвате икони. Сиреч – отецът само може да ви благослови и да ви се радва, ако му смениш покрива, ако олюпената и паднала мазилка се свали и се сложи нова и се боядиса църквата. Това е нашата работа – покривът и мазилката“, нарежда веднага Борисов.

„С една дума – наемате фирмата, плащате й, отива и го отремонтирва. Попът само благославя, не е нужно на попа да му вадиш документи, актове. Сигурно половината от църквите в България нямат документ за собственост. Затова от парите, които са дарени от хората, от нашите пари там, които са за къщи – има фонд, изцяло го направете. Пуснете една поръчка, избирате фирмата. Но до месец-два. Не може да построим нови къщи и селото да се въздигне и в същото време църквата да остане в това състояние. Почвате ги и двете църкви по този начин“Добре“.

В този момент обаче се намесва вътрешният министър Цветан Цветанов, че парите, събрани от дарения, ще бъдат за възстановяването на 56 къщи, които вече били бутнати.

„За мен е по-важно да осигурим жилищата на тези хора, които загубиха собствеността си“, добавя МВР шефът.

„За теб е жилището, за мен е вярата, така че паралелно да се прави и едното и другото“, разпорежда обаче Борисов.

„Въпросът е да не нарушим приоритетите, защото вярата е нещо много важно, но хората там искат да видят къщите, където да могат да посрещнат зимата“, отвръща му Цветанов.

Борисов остава непреклонен и иска на следващото правителствено заседание Узунова да му представи сметка колко ще струва ремонтът на двете църкви.

„Така че отново ще се обърнем, ще дойдат компании, ще помолим и ние, ще ги направим. Прав е министър Цветанов, че зимата не може да отидеш в църквата, но в същото време като имаш къща и като нямаш църква, пак не е хубаво. Затова да направим всичко заедно“, решава Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати