25 Април 2024 г. Четвъртък

"Бухалки" и "джобни ножчета" летят между социалисти

2012-04-06 18:10:29

Обръщение към членовете и симпатизантите на БСП преди предстоящия конгрес през май нажежи до червено страстите между социалистите на заседание на Националния съвет на партията.

Ябълката на раздора беше обръщението "Конгресът - по волята на социалистите", което беше одобрено с 67 гласа "за", 10 "против" и 13 въздържали се. По време на дискусията членовете на НС на БСП се разделиха по темата дали е необходимо приемането на такъв документ.  

В обръщението НС на БСП се констатират организационни слабости и лидерски претенции в хода на отчетно-изборната кампания в партията. НС на БСП оценява като недопустими всякакви опити за  осигуряване на по-голямо от реалното представителство на определени общински организации, включително чрез завишаване на броя на членовете и основните организации, както и опитите да се препятства под различни претексти участието на социалисти в живота на партията. 

В обръщението се призовава делегатите на конгреса да бъдат избирани според политическите позиции, които поддържат, и качествата, които притежават - политически и морални, а не за това кой от евентуалните кандидати за председател ще подкрепят.

НС на БСП отхвърля като порочни всякакви форми на контролиран вот на делегатите на конференциите и на конгреса при провеждане на избори, е записано в документа.

Стефан Данаилов посочи, че е смутен от появата на такъв документ в този момент. Не си спомням да е имало такъв документ за предишни конгреси, отбеляза той. Какво е смутило ръководството, за да ни го предложи, попита Данаилов.

Янаки Стоилов каза, че такъв документ наистина не е приеман преди друг конгрес.  Според него някои от текстовете трябва да се приемат превантивно. Този апел може политически и морално да засили партията и в него не се съдържат обвинения и не се разглеждат казуси, добави той.

Румен Петков отбеляза, че това обръщение към социалистите е грешка. Такъв тип декларации ще оставят в обществото дълбокото впечатление, че тук всеки от нас, ако не джобно ножче, минимум държи бухалка в ръка и очаква да се появи другар, който не споделя неговите виждания, за да го цапардоса по главата, коментира той.

 

Не смятам, че в тази зала има хора, които общуват с бухалка с членовете на партията, каза Петков.

Кирил Добрев беше категоричен, че организационни въпроси с декларации и трибунки не се решават. „Има апарат, който добре си върши работата", каза той. "Не се учудвайте, ако хората кажат, че между нас и ГЕРБ няма никаква разлика – както те правят избори навън, ние по същия начин ги правим вътре”, заяви Добрев.

"Ние никога не сме успявали да раздробим партията си така, както някои от нас са искали и са се надявали. БСП не е успявала да се разедини", каза от своя страна Илия Баташки. „Има нюанси в партията, които са малко по-различни. Единият е доц. Янаки Стоилов, но той е приятен. Има и други – като майор Деянов. Ваденето на по-твърди бухалки не прилича на този форум”, каза Баташки, с което вдигна градуса на напрежението.

„Илия, нито ще ти вадя бухалки, нито съм тръгнал да цепя партия”, отговори му Стефан Данаилов. „Днес поради едни обстоятелства откриваме цялата работа. Защо когато това се е наблюдавало във времето и се е премълчавало, днес става актуално", запита Данаилов.


По-рано Националният съвет на БСП прие декларация, в която се казва, че ще рестартира строителството на АЕЦ "Белене", ако получи доверието на гражданите на следващите парламентарни избори. Левицата смята да организира всенародна подписка за свикване на референдум за бъдещето на атомната енергетика. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати