18 Април 2024 г. Четвъртък

Социалистите на ход за четвърти вот

2012-04-06 12:51:28

"Коалиция за България" и "Атака" внесоха вот на недоверие към правителството заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България.

Под искането са подписите на 48 депутати - 39 от левицата, 8 "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

"Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях", коментира пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи той.

Според Станишев сегашното решение на правителството, подкрепено от ново мнозинство в Народното събрание, е фатално за България, за ядрената ни енергетика и за хората.

"Крайният резултат ще бъде много по-високи сметки за ток", прогнозира той.

По думите му кабинетът на Борисов е спрял най-съвременния индустриален проект на България, единствен от този мащаб в последните 20 години.

 

"Решението не е аргументирано по обоснован икономически начин. Неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки. Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа", продължи да изрежда Станишев.

По думите му спирането на „Белене“ е национално предателство.

Стана ясно, че единственият депутат от левицата, който не е подписал искането за вота на недоверие, е Меглена Плугчиева.

Соцлидерът Станишев обаче обясни, че тя е поставена в двойствено положение, защото е предложена за посланик в Швейцария.

Това ще е четвърти вот на недоверие към кабинета "Борисов". Той обаче е обречен на неуспех.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят бившите си коалиционни партньори от левицата, а от десницата са доволни от решението на ГЕРБ за спирането на "Белене".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати