27 Април 2024 г. Събота

Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”

2012-04-06 06:03:12

24 процента е намаляло потреблението на горива от началото на годината, заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев след среща с министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски.

На срещата тримата обсъждаха мерки за намаляване на цените на горивата, които достигат рекордни нива. По думите на Златев ”Лукойл” е заинтересован от нормални цени на горивата и може да работи дори при нулева печалба.

Златев поясни, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.

Според шефа на предприятието обаче нито ”Лукойл”, нито държавата имат големи възможности да влияят върху цените на бензина и дизела.

Той определи пазара на нефт като ”непредсказуем” и допълни, че при евентуални военни действия в страна основен износител, може цените на суровия петрол да тръгнат рязко нагоре.

Според Златев при сценарий, при който цената е от $123 до към $145 за барел, би могло да се намерят мерки, които да допринесат за намаляване на цените у нас.

По думите на шефа на "Лукойл" тези мерки са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

Златев обяви, че е била уговорена следваща среща най-вероятно в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се изчисли с колко би могла да се намали стойността на литър гориво.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати