Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Бизнес arrow Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”

Пазарът на петрол бил ”непредсказуем”

  Print E-mail
2012-04-06 06:03:12
източник: dnes.bg

24 процента е намаляло потреблението на горива от началото на годината, заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев след среща с министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски.

На срещата тримата обсъждаха мерки за намаляване на цените на горивата, които достигат рекордни нива. По думите на Златев ”Лукойл” е заинтересован от нормални цени на горивата и може да работи дори при нулева печалба.

Златев поясни, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.

Според шефа на предприятието обаче нито ”Лукойл”, нито държавата имат големи възможности да влияят върху цените на бензина и дизела.

Той определи пазара на нефт като ”непредсказуем” и допълни, че при евентуални военни действия в страна основен износител, може цените на суровия петрол да тръгнат рязко нагоре.

Според Златев при сценарий, при който цената е от $123 до към $145 за барел, би могло да се намерят мерки, които да допринесат за намаляване на цените у нас.

По думите на шефа на "Лукойл" тези мерки са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

Златев обяви, че е била уговорена следваща среща най-вероятно в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се изчисли с колко би могла да се намали стойността на литър гориво.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?