25 Април 2024 г. Четвъртък

Потвърдиха присъдите за трагедията с "Илинден"

2012-04-06 06:01:05

Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден", с който загинаха 15 български туристи, съобщи БТА, като се позова на адвокати по процеса.

На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими в процеса. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Двамата бяха осъдени да платят и всички разноски по делото.

 

Съдът в Битоля счита, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Така обаче той нарушил стабилността на "Илинден", като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото.

Отново заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Задочно. Според съда и той подходил лекомислено, когато вършил работата си, но според съдебния състав експертът не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.

Сега възможността, която остава пред страните по наказателното дело е да обжалват пред Върховния съд в Скопие.

Междувременно пред БТА роднини на оцелелите изразиха разочарование от решението на съда в Битоля и заявиха, че ще търсят правата си дори пред международни съдилища.

В ход са вече и исковете по гражданските дела за обезщетения. Очаква се да има отделен иск срещу "Германишер Лойд", чийто служител е бил Баич.

Преди месец още се очакваше семействата на удавилите се в Охридското езеро 15 българи да получат по 4 500 евро от застраховки. Парите все още обаче не са получени, разказаха близки на загиналите.

След като миналото лято основният съд в Охрид осъди на по една година затвор капитана на кораба Сотир Филевски и служителя на германската фирма Бранко Баич, бяха нужни седем месеца, за да стигне делото до Апелативния съд в Битоля.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати