26 Април 2024 г. Петък

Хомо Балканикус - мускулестият новобогаташ със смартфон

2012-04-05 19:32:21

Супермъжествен, мускулест новобогаташ - това е балканският идеал за мъж. Златен ланец на врата, ключове за "Мерцедес"Хомо Балканикус" показва на дамата с кого си има работа.

В някои страни се водят почти философски спорове за това дали мъжете в наше време не са прекалено срамежливи, нерешителни и мекушави. При така наречения "Хомо Балканикус" този проблем не съществува.

"Балканският тип мъж" е описан от изследователката Габриела Шуберт, която е по произход унгарка и професор по славистика в Йена, пише Дойче веле.

Запазена марка на "Хомо Балканикус"Хомо Балканикус" е типът мъж, родил се по време на демократичните промени - отчасти при твърде съмнителни условия.

Това са мъже, които са се възползвали от хаоса по време на промените и по различни начини са натрупали богатство, пише Шуберт, като пояснява, че тези начини невинаги са легални.

А това са жените, които се правят на секс бомби и за радост на "Хомо Балканикус" подчертават сочната си гръдна обиколка с минималистично облекло.

Подобни примери има и в западните държави, но в Югоизточна Европа жените са много по-склонни да се нагаждат към очакванията на мъжете, независимо дали се отнася до стила на обличане, или до задълженията в кухнята, пояснява Габриела Шуберт.

Изследователката твърди, че и социализмът не е променил класическата роля на жената като майка и домакиня. И след осемчасов работен ден във фабриките или учрежденията жените въртяха цялото домакинство сами.

Възпитанието на децата също се усеща като изцяло женска работа, защото "Хомо Балканикус" се чувства призван за по-висши дейности. И се наслаждава на бирата си пред телевизора, докато неговата любима мие чиниите.

В представите на "Хомо Балканикус" жената трябва да печели пари, да бъде изрядна домакиня и майка и същевременно да изглежда секси. Габриела Шуберт обаче наблюдава и промяна в традиционното разпределение на ролите.

Жените от Югоизточна Европа все по-често пътуват в чужбина и сами виждат, че има и други модели на поведение. При тях жените осъществяват собствените си представи за живот, семейство и кариера. Може би в бъдеще "Хомо Балканикус" все по-трудно ще успява да си намери партньорка, която да е по вкуса му.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати