23 Април 2024 г. Вторник

Сидеров подаде ръка на БСП за вота

2012-04-05 15:46:13

„Атака“ ще подкрепи вота на недоверие на БСП за АЕЦ "Белене", обяви  в парламента лидерът на националистите Волен Сидеров. 

Така БСП намери подкрепа и ще събере нужните подписи, за да може да бъде внесен вота. 

За внасянето на вот на недоверие са нужни  48 подписа. БСП има 40 депутати, а "Атака" - 10. Левицата имаше опасност да остане в изолация, след като досегашният й партньор ДПС се обяви против вот заради АЕЦ „Белене“. Сините също бяха категорични, че няма да го подкрепят. 

Позицията на "Атака" е и "за" "Белене", и "за" нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", припомни Сидеров. 

След решението на правителството за спиране на проекта "Белене" "Атака" смята, че тази политика е на национално предателство. 

Сидеров коментира, че след 2021 г. България ще остане без нито един ядрен реактор и ще започне да купува ток от Турция, която през това време щяла да построи не една, а две-три ядрени централи с руски реактори.

Така правителството на ГЕРБ ни вкарва в енергийна зависимост от Турция“, смята Сидеров. 


Според него неслучайно премиерът Бойко Борисов е обявил решението си за спиране на строителството на "Белене" веднага след посещението си в Турция, както и не било случайно, че ДПС не подкрепя вота.

Той обяви още , че партията му започва събиране и на подписи за внасяне на проекторешение в парламента за свикване на референдум по темата „Белене“, за което днес Сидеров призова и президента Росен Плевнелиев. БСП също заяви, че искат допитване за втората ядрена централа. 

От ГЕРБ веднага обявиха, че се е зародила нова коалиция между левицата и "Атака".  

„Искаме да честитим политическото инженерство в 41-то Народно събрание - нова коалиция между Сергей Станишев и Волен Сидеров“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. 

Той определи опита за вот на недоверие като жалък. „Очевидно няма нужда от архитекти на нови коалиции, достатъчно е да се провежда принципна политика и те сами се самоорганизират“, допълни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. 

Според него по различни теми се оформят най-различни коалиции, насочени срещу принципната политика на ГЕРБ. „Различното е, че ние носим отговорност и вземаме решение, докато преди това имаше само говорене“, заяви той.

ГЕРБ не приема и искането на референдум за АЕЦ "Белене". „Най-лесно е някой да каже да се направи референдум, друг е въпросът на кого му стиска да поеме политическата отговорност и да вземе решение“, отбеляза Ненков. 

Очаква се БСП и „Атака“ да внесат вота на недоверие утре, а дебатите да минат преди великденските празници. Предварително обаче той е обречен на неуспех, тъй като двете партии няма как да съберат нужните 121 гласа, за да падне правителството. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати