23 Април 2024 г. Вторник

Динов убит заради дълг към силов бос или ужилване на клиенти

2012-04-05 08:46:49

Дълг към силов бос и ужилване на клиенти са сред основните версии за убийството на 40-годишния Йордан Динов.

Собственикът на верига от букмейкърски бюра беше застрелян вчера сутринта в центъра на София.

Йордан Динов бил в столицата във връзка с дело, заведено срещу фирмата му от НАП и Комисията по хазарта.

Той е управител на веригата за онлайн залагания "Скай Спорт - 365-България", които са под шапката на австрийската компания "Планет уин 365".

Заедно с 29-годишната Соня Букева Динов е съсобственик на букмейкърската къща, която изгражда мрежа от пунктове за залагания в цялата страна.

Според съдебната регистрация обаче хазартът не е в предмета на дейност на фирмата, а букмейкърските пунктове са представени като „центрове за обслужване на клиенти”.

Преди 7 години бизнесменът е разследван за организиране на незаконни залагания, но в последствие е оправдан. Според адвоката на убития делото тогава е внесено в съда по искане на самия Динов.

По думите на Илко Стоянов криминалната регистрация на Йордан Динов е едностранен акт и нейното заличаване не е работа на бизнесмена.

Адвокатът отрече пред bTV тезата, че Динов е убит заради дългове, тъй като фирмата не била свързана с получаване или изплащане на големи суми.

Защитникът обясни, че така или иначе залозите се приемат в Австрия, с което бил свързан и основният спор около дейността на компанията – къде се сключва сделката.

„Тук няма разплащания от този сорт. Всеки може да си направи акаунт в Интернет,” обясни юристът.

Печалбата в бизнеса на Динов идвала оттам, че той „улеснявал” изплащането на печалбите и давал гаранция, но парите идвали от австрийците.

 

Делата срещу Йордан Динов са свързани с наказателни постановления на НАП, посочи още адвокатът.

По думите на юриста съдебните спорове не са за неплатени данъци, а за това точно какви данъци трябва да се плащат.

„Динов е изключително възпитан човек, никого не е застрашил,” заяви Илко Стоянов. Той определи като дезинформацията съобщенията, че клиентът му е хазартен бос.

Стоянов каза още, че Динов не се е чувствал застрашен по никакъв начин, не се е крил, не е имал охрана. По думите му бизнесменът не е получавал конкретни заплахи и закани.

Стоянов коментира и възможността убийството на Йордан Динов да е свързано с организирането на „черно тото” и уреждането на мачове в “А” Група на българското футболно първенство.

„Информацията не е подадена от Динов, а от Баранка,” заяви адвокатът на убития бизнесмен. Името на италианския адвокат и букмейкър Франческо Баранка е свързано с разкриването на най-сериозната схема за уговаряне на мачове в Европа. Той твърди, че черно тото има и в България.

Баранка е член на комисията за борба с тото мафията към ФИФА. Той е адвокат и консултант на букмейкърската къща "Скай Спорт - 365-България".

Убитият Йордан Динов е работил за Баранка като управител на австрийската букмейкърска фирма и клиентските й центрове в България.

Миналата година Баранка заяви, че разполага с данни, според които футболни мачове между отборите на Славия, Локомотив-София, Локомотив-Пловдив и Литекс, са били манипулирани заради черно тото.

Последно италианецът изрази съмнение за резултата от срещата между Левски и Монтана, след като в края на мача постъпили необичайно високи залози за победа на „сините” с 3 гола разлика.

Пред bTV Франческо Баранка каза, че се е чувал всеки ден с Динов, но нищо не му е подсказало, че нещо може да се случи с него. Той настоя полицията да проведе разследване и да установи причините за убийството.

Баранка каза, че бил не просто колега, а приятел с Динов, когото определи като „един от най-добрите служители” на компанията. Според италианския адвокат българският бизнесмен се е грижел всичко в работата му да бъде законно. Франческо Баранка заяви категорично, че никой в компанията не е чувал Йордан Динов да е бил заплашван.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати