20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев пред парламента: Правилен ход за "Белене"

2012-04-05 08:42:47

Взетото от правителството и парламента решение за АЕЦ "Белене" е правилно, обяви президентът Росен Плевнелиев.

"По начина, по който беше структуриран и започнат, проектът е икономически неизгоден, финансово необезпечен, с неосигурен пазар за електроенергията и поради това крие сериозен риск за бъдещите поколения", обясни той пред парламента.

Държавният глава дойде днес в Народното събрание, за да благодари на парламентарно представените партии и да отчете пред депутатите набелязаните от президентството мерки след разговорите, които проведе с тях в месеца на политическите консултации.

"АЕЦ "Белене" беше тема, по която, независимо че не постигнахме съгласие за бъдещето на проекта, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин и Вашингтон, а София следва да вземе решение, основано на икономическата изгода за страната ни, оценка на риска и защита на националния интерес", продължи темата Плевнелиев.

В речта, която произнесе пред депутатите, президентът набеляза приоритетите, по които е бил постигнат надпартиен консенсус.

Сред тях е Националната програма за развитите на България до 2020 година. Плевнелиев отбеляза, че "Стратегията 2020" трябва да бъде формулирана като план за действие, а не като поредния абстрактен документ.

Президентът смята, че в сферата на икономиката държавата трябва да работи за стимулиране на инвестициите, заетостта, насърчаването на малките и средни предприятия.

"През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж, около 1,4% от БВП заради кризата и несигурността. Два от трите фактора на развитие – потребление и растеж, са на ниски нива", отчете Росен Плевнелиев.

Като нов двигател на растежа президентът посочи износа, който трябва да се подкрепя.Той предложи да има по-лесен и бърз достъп до кредитиране и експортно застраховане.

"Трябва да бъдат преосмислени стимулите за инвестиране. Да бъде въведено обслужването на едно гише".

Плевнелиев бе категоричен, че не решаваме и структурния проблем на нашата икономика, а той е високата енергоемкост.

"Решението е енергийната ефективност. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. Чрез национална програма за енергийна ефективност ще търсим резултат за всички българи, а не само за група влиятелни хора в енергетиката", каза той.

Поне 1 млрд. лв. във фискалната рамка 2014-2020 г. трябва да се отделя за енергийна ефективност, предложи президентът.

Акцент според президента трябва да бъде административната реформа и създаването на надпартийна, отговорна публична администрация.

"Не можем да приключим успешно административната реформа, ако не изградим работещо електронно правителство. Нека както при магистралите обезпечим финансово този обект. Да заменим чакането зад гишетата с електронни услуги", призова още той.

Системата на правораздаването също беше оценена като приоритет от президента.

"Системата на правораздаване е реформирана през последните години, но е време за резултати. Фокусът на общественото внимание е насочена към това какво произвежда системата", каза той.

Като продължение на акцента по темата Плевнелиев посочи приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество и Наказателния кодекс, избора на нов Висш съдебен съвет, който трябва да става при ясни правила за избор, ранно номиниране на кандидатите и публично изслушване.

Според президента е нужен задълбочен дебат по отправените ни международни препоръки по изборния процес.

"За да не позволим злепоставяне на България, защото репутацията на България е много важно. Необходими са решения, за да няма капчица на съмнение в честното и демократично провеждане на следващите избори".

В края на речта си Росен Плевнелиев пое ангажименти и в бъдеще да търси активно взаимодействие с Народното събрание и напомни от трибуната, че поетите ангажименти трябва да се изпълняват от всички.

Речта на президента беше изслушана от представителите на всички парламентарна групи, но в отсъствието на представители на изпълнителната власт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати