25 Април 2024 г. Четвъртък

Приоритетите не са достатъчни, кабинетът трябва да действа!

2012-04-05 08:40:26

„Коалиция за България потвърждава замисъла си да внесе вот на недоверие към правителството заради отказа ни от проекта АЕЦ „Белене”.

Това заяви червеният депутат Ангел Найденов в отговор на обръщението на президента Росен Плевнелиев в парламента.

„Икономическият ни растеж е пренебрежимо нисък, инвестициите са по-малки, фискалният ни резерв се топи като сняг, в първите пет страни сме с най-висока безработица. Прекратихме реализацията на стратегическия проект АЕЦ „Белене”, мотивира се той.

Все пак БСП заяви готовност за диалог, конструктивност и взаимодействие в името на националните цели и 
по-доброто бъдеще на българските граждани.

„Ако действително имате намерение, желание и воля да работите за националните цели и вашето обръщение днес не е само поза, то в лицето на Коалиция за България и на БСП ще намерите партньор“, обърна се Найденов към държавния глава.

 

"Това ни извежда от жълтото, дребнавото, контрапродуктивното и ни връща на плоскостта на сериозната политика", добави той. 

Ангел Найденов заяви готовността на Коалиция за България да представи своите виждания по стратегията "България 2020" и да работи по осъществяването на националните цели в съзвучие с европейските.

„Днес представяте амбициозна програма и искрено се надяваме правителството и парламентарното мнозинство да се вслушат в нея и да я реализират“, призова червеният депутат. Според Найденов при представянето на приоритетите днес е трябвало да има поне един представител на правителството.

Лютви Местан от ДПС също изрази позиция, че освен усилията на политическите сили, трябва да се чуе ангажиментът на правителството по заложените приоритети.

"Само дефинирането на приоритети, колкото и вярно и безспорно да е, няма да е достатъчно. Истинското умение се измерва с представяне на технологията на осъществяването на тези приоритети, конкретни управленски решения и механизми", смята зам.-председателят на ДПС.

Препоръки към президента Росен Плевнелиев отправи и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него държавният глава трябва да стане гарант за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" и за контрол на изборния процес. Той призова Плевнелиев да бъде надпартиен президент.

„В противен случай ще видим "президент, който остава в рамките на партийното манипулиране", заключи Сидеров. 

Сините оцениха старта на Плевнелиев в президентството като добър.

„В лицето на Синята коалиция имате партньор за всяка една теза и добра идея – подход на диалог, на протегната ръка“, заяви Мартин Димитров.

Той препоръча обаче в програмата на държавния глава да залегнат борбата с монополите в България и защитата на конкуренцията.

„, посъветва Мартин Димитров.

Недоволни от Плевнелиев останаха независимите депутати. Отцепниците от РЗС и "Атака" напуснаха пленарната зала преди обръщението на президента в знак на протест, че те не са били поканени на на инициираните от него политически консултации. 

„Ние втора ръка народни представители ли сме? Защо ние не бяхме поканени на консултации, за да ви кажем как се сключват записни заповеди с хора, които искат да станат  народни представители“, възмути се Тодор Великов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати