20 Април 2024 г. Събота

При втори мандат ще сме още по-добри, уверен е Борисов

2012-04-05 05:48:20

„ГЕРБ показа, че може да носи политическа отговорност, да  разплита възли, които с десетилетия не са пипани. Набрахме скорост и опит в  управлението. Считам, че при един втори мандат ще бъдем още по-добри”. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Стандарт”.

Относно обявените му намерения да подаде оставка,  ако НС не приеме Закона за конфискацията, Борисов заяви, че не очаква изненади от своите депутати.

„ Ако се случи нещо такова, просто на другия ден, като подам  оставка, няма да има депутати. Ще има избори. От моите депутати не го очаквам,  но това ще бъде много голям знак за Европа. Ако само ГЕРБ гласува "за", това ще  е голям шамар за политическата класа в България, за тези партии, които са  членове на ЕНП, за европейските социалисти и либерали. Защото за всички е ясно,  че точно този закон с тези текстове, ако не се приеме, ние се връщаме назад.  Затова се надявам гласовете на ГЕРБ заедно с тези на независимите депутати и на  Яне Янев да ни стигнат. Иначе ще е шамар за България. А аз шамаросана държава не  искам да управлявам. И затова на другата сутрин отиваме на  избори”, сигурен е Борисов.

Премиерът е категоричен, че ГЕРБ ще участва самостоятелно на следващите избори. „А иначе е приятно да имаш партньор, който те подкрепя в една или друга  ситуация. В случая избирателите на Синята коалиция трябва да знаят, че ако не  беше ГЕРБ и аз, никога нямаше те да успеят да спрат проекта за "Белене", допълва Борисов.

Относно спирането на проекта за втора атомна централа премиерът е категоричен, че в Москва прекрасно знаели, че  „Станишев, Първанов и последното правителство умишлено не са строили "Белене".  Той е  поръчал на юристите да извадят  всички документи за нарушение на конкурса, за което още преди две години е сезирана прокуратурата и Борисов чака повдигането на обвинение.

Според него обаче приоритетът на приоритетите в  момента е енергийната ефективност – санирането на жилищата и обществените сгради,  което щяло да  спестим поне 1000-1500 мегавата.

„С други  думи, все едно още една централа да работи. Плюс това, че населението ще стане  по-богато. Не само че ще плаща по-малко с 30% на година, а санирайки сградите  си, те ще си удължат живота с поне 50-60 години. Иначе панелките трябва да се  съборят след 10-15 години. Ако сега ги санираме, още едно-две поколения ще  живеят в тях. Иначе какво ще стане с тези 770 000 панелни жилища? Над 2 милиона  и половина българи живеят в тях. Какво ще стане, като започнем да ги събаряме?  Ще излязат хората на палатки ли?

За да не се случи това, нуждата от саниране трябва да се  осъзнае от всеки един български гражданин”, призовава премиерът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати