25 Април 2024 г. Четвъртък

Набуко” става национален обект, отварят досиетата на кредитните милионери, делото „Белнейски” претърпя обрат...

2012-04-05 05:45:23

Вестниците в четвъртък съобщават, че проектът „Набуко" става национален обект а страната ни.

„Решение, с което се дава възможност за по-бързо изграждане на българския участък от газопровода "Набуко", който трябва да снабдява Европа с каспийски газ, прие правителството. Тази тръба се приема като основен конкурент на газопровода "Южен поток", който ще свързва Русия с Италия отново през наша територия. Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че руският проект трябва да се случи максимално бързо.
Участъкът от "Набуко", който е на наша територия, получи статут на национален обект с решение на Министерския съвет. Така реално инвеститорите получават право на облекчени административни процедури за получаване на разрешителни за строеж, както и облекчения, които да ускорят самото строителство. Със статута на национален обект се заобикалят и ограниченията за строителство в защитените зони от "Натура 2000".
Облекчена е и процедурата по отчуждаване на земите, през които ще мине "Набуко". При национален обект обжалването на отчуждителната процедура не спира изпълнението ." - пише в. „24 часа".

В. „Труд"Българската отсечка от газопровода "Набуко" ще се превърне в "обект от национално значение"...
"Набуко" е най-напредналият проект в южния газов коридор, защото е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация на газовите доставки за България и Европа...
Управляващият директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл", Райнхард Мичек, заяви, че приветства "това изключително важно решение на българското правителство и неговия ангажимент към проекта за газопровод "Набуко".
Днешното решение издига статута на "Набуко" в "обект от национално значение" чрез Закона за държавната собственост. Такъв статут се дава на най-важните инвестиционни проекти, които да бъдат реализирани от държавата."

„Решението е в унисон с декларирания от правителството стремеж към диверсификация на газовите източници и маршрути за подобряване на енергийната сигурност на страната. 
"Набуко" е европейски проект за доставки на газ от прикаспийските страни към Европа, заобикалящ Русия. По първоначални анализи източник на газа е трябвало да бъдат Иран и Туркменистан. Впоследствие обаче е решено, че тръбата ще мине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Очакваният капацитет на газопровода е 31 млрд. куб. метра, което би задоволило 5% от годишните нужди на Европа от газ за производството и бита.
Миналият месец бе представен нов вариант на "Набуко", почти двойно по-къс от планираните 3900 километра. Т.нар. "Набуко запад" предвижда газопроводът да се простира от турско-българската граница до Австрия.
Строителството на газопровода се забави и вместо през 2015 г., както бе първоначално планирано, се очаква доставките по бъдещото съоръжение да започнат от 2017 г. Проектната компания за неговото изграждане беше създадена през 2004 г. Акционери в проекта "Набуко" са  OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), "Български енергиен холдинг" (България), Botas (Турция) и RWE (Германия) - всяка от компаниите с равен дял от по 16,67%." - напомня в. „Дневник".

Вестниците съобщават и за решението на парламента да бъдат огласени досиетата на кредитните милионери.

„Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за досиетата, които ще позволят огласяването на досиетата на кредитните милионери.
Поправката е внесена от Синята коалиция и срещна подкрепа от всички парламентарни сили. Изменението се наложи след като от Комисията по досиетата сигнализира за дупка в закона, която не й даваше възможност да огласява агентите на бившата Държавна сигурност (ДС) сред кредитните милионери. Разрешаваше се само проверката, но не и оповестяването на информацията...
От комисията по досиетата вече казаха, че са започнали проверката и имат готовност да обявяват информацията, когато промяната влезе в сила." - информира „Дневник".

„Когато е бил подготвян настоящият закон за достъп и разкриване на информация относно принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БА не е било предвидено в него да влезе и проверката на кредитните милионери. Сега поправяме този пропуск. Това заяви депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова, която е сред вносителите на промените в нормативния акт, съобщи БГНЕС.
Искаме да се знае каква е била ролята на ДС в развитието на страната, особено по време на прехода, за да разберем какво е било финансовото и икономическото състояние на страната, как изчезнаха парите, кой и как разпореди това, посочи Михайлова. 
Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес, заяви Михайлова. 
Голям обществен интерес предизвикват хората, забогатели чрез кредити - т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да стане част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, се казва в мотивите на вносителите на поправките. 
Приемам предложението на Синята коалиция, но искам да поставя по-важния въпрос, отнасящ се за кредитните милионери, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. Трябва да се знае какви са имуществените последици от тези спекулативни операции, които бяха част от съпътстващите факти на хиперинфлацията в период от няколко месеца, съпроводени с рязкото обезценяване на българската валута, посочи той. Обръщам се към мнозинството, за да използват този проблем и да го свържат със Закона за отнемане на незаконно придобитото имуществото, призова Стоилов." - пише по същата тема в. „Труд".

„Парламентът прие вчера на първо четене промени в Закона за досиетата, които ще позволяват огласяването на кредитните милионери, сътрудничили на Държавна сигурност. Дори в "Синята коалиция", от чието име бе внесена поправката, обаче са силно скептични, че тя ще доведе до някакви резултати. Сини депутати обясниха, че по-голямата част от кредитните милионери не са били сътрудници на ДС, а са роднини на бивши ченгета." - допълва темата в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и темата за цените на горивата като цитират признание на шефа на „Лукойл", че те са непосилно високи.

„Генералният директор на „Лукойл-България" Валентин Златев ще представи утре на икономическия министър Делян Добрев пакет от мерки, с които да се намали тежестта от поскъпването на горивата. Това съобщи самият Валентин Златев, който заедно с председателя на КРИБ в България Огнян Донев, се срещна с ръководството на ДСБ в парламента.
Срещата бе инициирана от КРИБ с обяснението, че сините имат неверни твърдения, които е трябвало да бъдат обсъдени.
„Когато се говори за цените на горивата, истината е, че те са непосилно високи", призна Валентин Златев...
„Нашето разбиране, четейки платформата и слушайки програмата на ДСБ, е, че това е дясна партия, която би трябвало да има много добра релация с българския бизнес", продължи Златев. „За нас бяха непонятни някои твърдения, не само свързани с горивата, които очевидно са неверни, популистични и целят да яхнат една вълна на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос", каза още бизнесменът.
„Предполагаме, че има твърдения, които имат своите основания и други, които са неточни", добави Донев. „Всички ние като граждани и потребители също сме заинтересовани да има ниски цени на горивата. Въпросът е цената може ли да бъде такава, както се чува под 2 лева, 1,80 лева - нямам нищо против горивата да са и за 1,50 лева", допълни Донев." - пише „24 часа".

„От своя страна Иван Костов попита може ли да бъде упрекната в популизъм Комисията за защита на конкуренцията и напомни, че тя е предявила твърдения към четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД, за нарушение на антимонополния закон. 
„Нарушението се състои в забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво", цитира Костов антимонополната комисия." - се казва в публикация на в. „Стандарт"..

Печатните издания съобщават и за обрат по делото за убийството на сестрите Белнейски.

„Родителите на убитите сестри Белнейски поискаха от Върховния касационен съд делото да бъде върнато за доразследване, съобщи Би Ти Ви.
Изненадващият ход учуди дори адвокатът им Иво Найденов, който допусна извънсъдебни договорки и споразумения. Найденов, от чиито услуги семейство Белнейски иска да се откаже, отказа да навлиза в детайлите на евентуалното извънсъдебно споразумение, за което намекна.
Малко след като майката на убитите момичета направи изненадващото искане пред съда, тя припадна. Пред журналисти бащата на сестрите обясни, че са очаквали Лазар Колев, който на две инстанции получи доживотна присъда, да посочи кой е неговият съучастник.
След като това не се е случило, семейството решило да иска връщане на делото.
На 23 ноември 2011 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Лазар Колев - доживотен затвор без замяна, за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Колев беше осъден да плати на родителите им обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 хил. лева. Според съда повдигнатите обвинения срещу него са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана." - информира в. „Дневник".

В. „Сега"Родителите на убитите на 26 февруари 2006 г. Христина и Росица Белнейски изненадващо поискаха делото за убийството на дъщерите им да бъде върнато за преразглеждане. Вчера по време на заседание на Върховния касационен съд майката на момичетата Фани Белнейска заяви, че установеното до момента не е цялата истина и че трябва "да се проверят отново всички неща". "За мен това не е цялата истина", каза тя, след което припадна в съдебната зала, без да успее да уточни какво има предвид.
Искането й стъписа и адвоката на семейството Иво Найденов, който след заседанието коментира, че за първи път чува подобно нещо. Изказването си Фани Белнейска направи, докато защитникът настояваше в пледорията си ВКС да потвърди доживотната присъда на сочения за убиец на сестрите Лазар Колев. Съпругът на Фани - Стоимен, обясни, че двамата очаквали Колев да издаде съучастниците си, но понеже не го направил, поискали връщане на делото. Освен това двамата родители пожелаха да ми бъде назначен нов защитник. "Нещо се е случило извън залата между някои хора. Нямам обяснение все още за себе си, при положение че има две осъдителни присъди и сме се борили от първия ден и сме били убедени до днес, че всичко е справедливо, правилно и законно. Днес за първи път Фани и Стоимен не дойдоха навреме, което ме озадачи", заяви Найденов след заседанието..."

Сред най-отразяваните теми във вестниците в четвъртък е иубийството на хазартния бос Йордан Динов.

„Хазартният бос Йордан Динов от Благоевград бе застрелян показно с 6 куршума в центъра на София, само на метри от Министерския съвет.
Динов бе убит на улицата само четири часа и половина преди да се яви на дела в Софийския административен съд.
Един от куршумите разкъсал лицето му от дясната страна, другите пронизали гърдите и дясната ръка. Общо 4-5 попаднали в тялото, но точният им брой ще стане ясен след аутопсията. Мъжът издъхнал на път за "Пирогов".
Динов държи над 100 клуба за залагания в страната като главен мениджър на австрийската букмейкърска фирма "Скай спорт 365 - България" ООД. Има и регистрация за незаконен хазарт още през 2004 г., когато попада под ударите на полицията в операция за черното тото.
Ужасени софиянци видели как 40-годишният мъж паднал безпомощен, облян в кръв, на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Св. св. Кирил и Методий" минути след 10 ч. Според очевидците двама мъже вървели по ул. "Св. св. Кирил и Методий" близо един до друг. Този отдясно извадил пистолет и после стрелял почти от упор по другия. Свърнал по ул. "Будапеща", където вероятно го е чакала кола.След него хукнал възрастен мъж, но не успял да го догони. Според първоначални данни стрелецът не носел маска.
Бил на средна възраст, облечен с бял суичър.
"Хората са го видели да носи някакъв плик, в който прибрал пистолета, а после го загащил в панталоните си", каза съсед...
Според криминалистите убиецът най-вероятно е използвал заглушител...
У Динов е намерена голяма сума пари - 5000 евро, 32 000 лв., а също айфон и два таблета. Парите най-вероятно са от оборота на пунктовете му в столицата...
Според основната версия убийството на Динов е свързано с бизнеса му, койтонапоследък процъфтява, въпреки акциите на полицията и данъчните. Разследващите допускат, че някой иска да го измести от заетата ниша и да направи своя мрежа от клубове.
Другата версия е, че Динов се е замесил в бизнеса с лихварство.
Трета пък сочи , че е започнал да пречи на черното тото, защото е искал да работи на светло. Преди време Франческо Баранка, консултант на австрийската "Планет уин 365", дойде у нас и подаде сигнал за уредени мачове. В резултат букмейкърските къщи отчитат загуби." - пише в. „24 часа".

„Първата си хилядарка Йордан Динов извади от кино, разказваха един през друг вчера благоевградчани, потресени от разстрела на съгражданина си. В началото на века той въртял най-печелившия киноклуб в Благоевград "Синемакс" със заем от "Балканбанк".
40-годишният Йордан Динов е възпитаник на Американския университет в България. Той има диплома по специалността бизнес администрация от престижното висше училище. Всички негови близки са категорични, че е изключително умен и интелигентен, кротък, никога не е бил агресивен. Отдавна за него се знае, че се занимава с букмейкърски залагания, това била неговата страст.
Йордан е разведен, бившата му съпруга Ирена и дъщеря му Венета, която е тийнейджърка, живеят в САЩ. Той самият има зелена карта. От известно време живее на семейни начала с друга жена в къща в квартал "Баларбаши". В района домове си построиха заможни благоевградчани. В сряда край бариерата в баровския квартал бе само градинарят на комплекса, в който има няколко кокетни постройки..." - информира „Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати