29 Март 2024 г. Петък

"Лукойл" ще предложи на Министерството на икономиката мерки срещу скъпите горива

2012-04-05 04:57:40
"Лукойл" ще предложи пакет от мерки заради високите цени на горивата на новия енергиен министър Делян Добрев. Това се очаква да стане на среща днес между двамата, която до късно снощи не беше потвърдена от икономическото ведомство. За нея пък съобщи самият Златев пред репортери в парламента вчера след срещата му с лидера на ДСБ Иван Костов.

Тогава генералният директор на "Лукойл България" обясни, че ще се търсят варианти за съвместни мерки, за да се облекчат потребителите. Целта на срещата е и да се помисли как ще се действа в случай, че цената на петрола продължи да се повишава. 

"Ако стане 130 или 135 долара за барел, какво правим, ако има утре война в Иран, ще скочи на 150 долара, тогава какво правим", попита Златев.

Вчера петролът сорт брент се търгуваше в Лондон при  непрекъснато поевтиняване, което в края на деня достигна 1.5 на сто до 122.98 долара за барел. От началото на годината суровината започна да поскъпва като от началото на февруари цената й се покачваше почти непрекъснато. 

На 16 март след няколко месеца проверкаКомисията за защита на конкуренцията обяви, че   "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМV България" са съгласували цените при търговията на едро с бензин и дизелово гориво.  Тогава започна да тече срок от 30 дни, в който компаниите могат да представят писмените си възражения и доказателства и имат право да бъдат изслушани на открито заседание на комисията. Едва след това антимонополният орган ще се произнесе по съществото на спора.

Два дни по-късно Валентин Златев обясни в телевизионния ефир, че няма как горивата да поевтинеят. Той мотивира мнението си с това, че няма предпоставки петролът да поевтинява и това да доведе до по-ниски цени на горивата. Той посочи и че българските политици трябва да мислят как да направят този ценови удар по-лек. 

Срещата на Златев с Иван Костов вчера беше по повод неколкократните изказвания от страна на лидера на ДСБ срещу "Лукойл" и в качеството му на член на ръководството на КРИБ.  Целта на срещата Златев обясни като възможност да се види "какво правим - дискутираме реални проблеми или гледаме някъде да се явим в сутрешен блок по телевизията". Той подчерта и че едно е политическия популизъм, съвсем друго реалната икономическа ситуация. 

За последен път "Лукойл България" повиши цените на горивата на едро на 30 март. В Германия се проучват многобройни оплаквания от собственици на бензиностанции, че рафинериите се месят в образуването на крайната цена.Скептиците не очакват да настъпи промяна за потребителите. Все по-отчетливи са призивите с проблема да се заемат политиците. В представително допитване 70% от германците искат снижаване на данъка върху горивата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати