26 Април 2024 г. Петък

В Русия: Хилари реши България да се откаже от АЕЦ "Белене"

2012-04-04 19:15:03

Властите в България под почти явен натиск от страна на САЩ се отказаха от строителството на руска атомна електроцентрала.

Стават известни интересни подробности около приключилите с неуспех преговори между „Росатом” и България за строителството на АЕЦ „Белене”. Изяснява се, черешението за отказ от сътрудничество с Русия е било взето с активното участие на САЩ, които имат свои интереси в българската енергетика, пише руският вестник „Взгляд” .

Дългите преговори между Русия и България за строителството на АЕЦ „Белене” приключиха. До май София планира да се разплати за руските разходи по проекта, за да може в последствие да изплати неустойка за отказа от строителството. Официално България реши да прекрати своето участие в проекта заради високата цена и опасностите от ядрената енергетика.

Веднага след отказа на страната от АЕЦ-а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не се посвени директно да подкрепи правителството.

„Приветствам това решение”, е казала Клинтън на българския външен министър, с когото е провела кратък разговор по време на почивката на срещата „Приятелите на Сирия” в Истанбул.

„Осъзнавам колко трудно е било това решение за българския кабинет”, е посочила Клинтън, която е отбелязала, че високо цени колко спокойно българската страна е съобщила за прекратяването на сътрудничеството по „Белене” на Русия.

Изглежда обаче, че България ще трябва да бъде поздравена и с огромната неустойка в размер на 1 млрд. долара, която ще трябва да плати на „Росатом” и в перспектива след няколко години ще се наложи да внася електроенергия, коментира и руската агенция Регнум.

В България политиците не крият, че решението не се дължи на икономически и технологични фактори, а е взето под тежкия натиск на САЩ, които в ултимативен вид са поискали излизането на България от проекта „Белене”, отбелязва агенцията.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати