25 Април 2024 г. Четвъртък

Кабинетът разреши на Симеон Дянков да заеме пари от международните пазари

2012-04-04 11:44:59
На днешното си заседание правителството е упълномощило вицепремиера Симеон Дянков да започне подготовката по емитирането на държавни ценни книжа в евро на международните капиталови пазари, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Кабинетът прие поправки в Закона за държавния бюджет за 2012 г.

Кабинетът разрешава да се емитират книжа на стойност до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.

Новите облигации ще са на стойност до 950 млн. евро и ще са в евро, поясни Дянков след заседанието. Книжата ще са с 5 или 7-годишен срок. До следващата седмица ще бъдат изпратени уведомителни писма до банките, които работят с еврооблигации в последните години. Те са около 20 в света, каза министърът. Банките ще имат 2-седмичен срок да изпратят офертите си към правителството и процедурата по издаването на дълговите книжа ще бъде в рамките на 2 месеца.

По думите на Дянков заради конкуренцията между финансовите институции, ще бъдат постигнати по-благоприятни условия за държавата(т.е. тя ще трябва да плати по-ниска лихва) от онези, които са свързани с еврооблигациите, чиито падеж е през януари 2013 г. Те са с лихва 7.5 %. Лихвата на облигациите, които България трябва да плати през 2015 г., пък е 8.25 %., припомни финансовият министър.

През януари следващата година България трябва да погаси 818.5 млн. евро.

Първоначално финансовият министър Симеон Дянков предлагаше парите за пенсии от Сребърния фонд да се използват за погасяване на външния ни дълг през януари 2013 г., когато има падеж. като втори източник на финансиране се обмисляше набиране на средства от вътрешния пазар чрез емисия държавни ценни книжа. Идеята парите в подкрепа на пенсионната система да се ползват за плащане на външния дълг получи много критики. Впоследствие кабинетът взе решение изплащането на пенсии от фонда да започне най-рано от 2028 г. вместо от първоначално предвидената дата - 2018 г.

По време на парламентарния контрол в началото на март Дянков обяви, че според него най-правилно е една част от нужната сума да дойде от приватизация на ненужни държавни активи, друга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета - със средносрочни пет- или седемгодишни еврооблигации.

В края на март стана известно, че правителството се отказва да финансира погасяването на външен дълг с вътрешни ресури и ще търси пари от външните пазари. В проекта за решението на правителството беше записано, че не трябва да се разчита само на един източник на финансиране, защото това създава рискове, които са свързани с ограничените мащаби на вътрешния пазар.

Предварителната процедура за емисия облигации е напреднала, съобщи през миналата седмица заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. По думите й моментът е подходящ да се емитират облигации на външния пазар, тъй като след взетите решения за спасяването на Гърция инвеститорите са по-спокойни. Тази позиция защитават и експерти, които също смятат, че правителството е добре да се възползва от спокойния "времеви прозорец" на пазарите в момента. Те препоръчват емисията да е не по-малка от 500 млн. евро, за да заинтригува инвеститорите и България да получи по-изгодна лихва, която ще трябва да плати при падежа. 

Цялата процедура от взимане на политическо решение до изтегляне на самия заем и ратификация на договора ще отнеме най-много 10 седмици, показват изчисления на финансовото ведомство. 

През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета, осигурявайки до около 80% от брутното дългово финансиране, пише в мотивите на правителственото решение. В него се посочва, че алтернатива на вътрешното финансиране е излизането на България на международните капиталови пазари. Посочва се и че пазарите на суверенни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени.

Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата. Освен осигуряване на диверсификация на дълговите източници за финансиране емитирането на държавни облигации, деноминирани в евро, ще представи България сред международната инвестиционна общност.

Очаква се повече подробности по днешното решение да даде вицепремиерът Симеон Дянков.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати